CAP: Pali anđeli, seksi korzeti, gole grudi i kolabirala manekenka

PALI anđeli, mračne kolekcije, crni korzeti, futurističke maske, gole grudi, još malo crnog i visoke, visoke stilettice s kojih se čak i palo (zbog kolabiranja ili performansa, nismo sigurni) je kratki sažetak treće večeri ovosezonskog Cro A Portera.

Crna je nova crna

Od crnine, fetiša i goth-glamoura odmakle su se seke Budoir presjekom dugogodišnjeg rada te Luka Grubišić tirkiznim suknjama, svilenim mašnama i majicama s printevima. U svakom slučaju, neke od najzanimljivijih kolekcija do sada vidjeli smo večeras, kada su svoje kreacije zagrebačkoj publici predstavili Marina Design, Sin Factory, Dejan Despotović, Luka Grubišić i Boudoir.

Odana počast Tomi Vrbanu

U sjećanje na jednog od suosnivača projekta Cro A Porter i poznatog hrvatskog vizažista Tomu Vrbana, večeras je u CAP Areni postavljena posebna modna instalacija haljina Matije Vuice, A'marie, Linee Exclusive i XD Xenie Designa. Odjenuvši lutke u svoje kreacije iz vremena kada su surađivale na projektima s Vrbanom, dizajnerice su odale počast preminulom vizažistu. 

Marina Design


Kolekcija Makaranke Marine Obradović predstavljena na trećoj večeri Cro A Portera nosi naziv "Cyber", a ideja cyber spacea i futurističkih elemenata najbolje se vidjela u odabiru boja, crnoj i sivoj, te nakitu, torbama i maskama dizajnerice Sanje Čović. Seksi modeli izrađeni od fine crne svile, kombinezoni i svjetlucavi dodaci poput pomalo fetišističkih i futurističkih maski činili su ovu kolekciju.

Kako je i sama izjavila, njezin je rad počeo kao moderna klasika koja se sa svakom novom revijom sve više mijenja i sazrijeva. Marina je diplomirala na umjetničkoj akademiji u Splitu, a kako joj je uvijek išlo kiparstvo, kaže kako se u modi bavi konstrukcijom i istraživanjima u materijalima, a teži minimalizmu i avangardnijem pristupu modi u kojem do izražaja dolazi kroj.

Sin Factory


Seksi, crno, provokativno, barokno, "burtonovski" samo su neki epiteti koji vjerno dočaravaju kolekciju Tončija Meštrovića prikazanu na Cro A Porteru. Zaštitni znak ovog slavnog Splićanina, koji je godinama radio i živio u Londonu i Milanu, gdje je i osnovao brend Sin Factory, jest korzet. Upravo ga je taj odjevni predmet doveo do suradnje s Jean-Paulom Gaultierom, čuvenim francuskim dizajnerom, koji je otkupio autorska prava na bocu šampanjca "odjevenu" u korzet.

Nakon 15 godina i suradnje s modnim kućama Cavalli, Dolce Gabbana, Jean-Paul Gaultier i Perla, Tonči se vratio u rodni Split i otvorio butik za sve poklonike gothic kulture te odvažne dame koje žele istaknuti svoj drski izgled, punk i dark, a u isto vrijeme ostati ženstvene poput dama šezdesetih ili sedamdesetih godina.


Dejan Despotović

Ovaj je 24-godišnji srpski dizajner u svojoj kratkoj modnoj karijeri već predstavio nekoliko kolekcija na Belgrade Fashion Weeku i drugim tamošnjim modnim događajima, a sa svojim je kreacijama gostovao i na internacionalnim modnim događajima u Berlinu, Pragu i Londonu. Zagrebu je predstavio svoju posljednju kolekciju "Black by Dejan Despotović" za koju je inspiraciju pronašao u londonskoj uličnoj modi, romantičnoj mračnoj strani estetike, ali i mistici, vampirima i vukodlacima. Na CAP-u je pokazao mušku i žensku kolekciju, uličnu, crnu, s dendijevskim štihom.


Luka Grubišić

Postdiplomski je studij završio u New Yorku, na Parsons School of Design, najboljem američkom fakultetu za dizajn, a praksu je odradio kod jednog od najvećih dizajnera, Oscara De La Rente. Ovaj diplomirani ekonomist koji je radio kao fotograf, novinar, pa tek onda kao dizajner, jedan je od rijetkih domaćih dizajnera sa zavidnim uspjehom u inozemstvu. 

Na CAP-u je predstavio novu kolekciju inspiriranu morskim motivima, balon-suknjama i nezaobilaznim mašnama. Prozračnost odjevnim predmetima daje svila, odnosno svileni taft koji, kako je sam rekao, "djeluje jedrasto pod prstima, a tako i izgleda, kao jedro i njegov pokret". Kao šećer na kraju Luka je pokazao prekrasnu vjenčanicu težu od sedam kilograma, za čiju je izradu utrošeno 40 metara tkanine. Leđa joj je krasila nezaobilazna glomazna mašna.

Budoir

Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević, poznatije kao "sestre Budoir", na Cro A Porteru su već petnaest sezona, dakle, od njegovih samih početaka. Večeras su napravile presjek kolekcija i publici pokazale neke od najboljih kreacija Budoirove radionice. Bilo je tu svega, od laganih, svilenih, romantičnih haljina, preko sakoa od nešto težih materijala, do šešira i večernjih haljina, a u svemu se mogao vidjeti njihov dizajnerski razvoj i pomak, od romantičnog do mračnog svijeta, ali i jedna konstantna, prepoznatljiva Budoir crta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.