Britanski Lonely Planet objavio reportažu o Braču, jednu priču usporedili s hororom

Foto: Press/YouTube

VELIKA reportaža o otoku Braču objavljena je na 12 stranica u posebnom online izdanju britanskog Lonely Planeta, u kojem su objedinjeni do sada neobjavljeni materijali o destinacijama diljem svijeta.

Reportažu Heart of Stone (Srce kamena) potpisuje Marcel Theroux, ugledni britanski spisatelj i autor popularnog romana The Secret Books. 

"Reportaža o otoku Braču još je jedna u nizu pozitivnih objava u inozemnim medijima i travel platformama koje, u ovim izazovnim vremenima, doprinose pozitivnoj afirmaciji Hrvatske na emitivnim tržištima. Objava u Lonely Planetu posebno nas veseli s obzirom na to da se radi o izdanju vodećeg svjetskog branda turističkih vodiča, čija web stranica ima preko 17 milijuna mjesečnih posjeta", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Autor se u reportaži dotaknuo priče vezane uz Zmajevu špilju koju je opisao kao "spoj elemenata Da Vincijeva koda i horora Čovjek od pruća", a za koju je doznao od lokalnog turističkog vodiča.

"Lokalni turistički vodič Zoran Kojdić proveo je više od 20 godina opsesivno istražujući povijest špilje. Za vrijeme našeg trosatnog posjeta, predstavio nam je misterioznu teološku priču koja kombinira elemente Da Vincijeva koda s horor filmom Čovjek od pruća. Kojdić smatra da je štovanje slavenskih bogova opstalo na otoku Braču mnogo duže nego što itko misli. Kaže da bi svećenici dolazili s kopna pokušati provoditi ideološku ortodoksnost na otočanima, koji su se nastavljali svetkovati stare i nova božanstva. Već podosta u 20. stoljeću, kaže, mještani bi hodočastili u otočke kapele Svetog Vida, gdje bi žrtvovali janjad. Žrtvovanja, Kojdić tvrdi, bili su zapravo prerušeni paganski obredi, a Sveti Vid zapravo je bio Perun, slavenski bog groma", piše autor reportaže.

"Zmajeva pećina, prema njegovom tumačenju, iako naoko kršćanska kapela s rezbarijama nadahnutima Knjigom Otkrivenja zapravo je spomen na Perunovog neprijatelja: zmijsko božanstvo Veles. 'Veles će naći način da ti poremeti život', kaže Kojdić. 'Ali bilo bi pogrešno misliti o njemu kao o zlu. On je također bog plodnosti.' Tik ispred vrata pećine, tu je još jedan oltar koji stoji na otvorenom. Ostario je od vremenskih uvjeta, no izgleda bijelo i hrapavo kao kakav stari koralj. Par tajanstvenih očiju gleda s rudimentarnog lica na oltaru. Kojdić mi kaže da nitko ne zna koga taj lik predstavlja ili kojemu je od mnogih mogućih bogova posvećeno to svetište. Ali čini se dovoljno o njemu razmišljati kao o bogu kamena", prepričava autor.

Osim Zmajeve špilje, u reportaži je opisana i bračka tradicija obrađivanja kamena, povijest pustinje Blaca, a kroz prekrasne fotografije predstavljene su i prirodne ljepote Brača poput Vidove Gore i Zlatnog Rata.

Da će reportaža mnogim Britancima poslužiti kao inspiracija za planiranje posjeta Hrvatskoj smatra Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Velikoj Britaniji.

"Unatoč trenutnoj krizi, Britanci još uvijek maštaju o odmoru i inspiraciju traže u online sadržaju. Stoga mi je iznimno zadovoljstvo što će u posebnom izdanju Lonely Planeta čitati o otoku Braču, njegovoj povijesti i prirodnim ljepotama. Sigurna sam da će to dodatno afirmirati Hrvatsku kao šaroliku destinaciju s bogatom kulturnom baštinom, koju ne vrijedi imati samo na listi želja, već se u nju redovito vraćati i svaki put iskusiti nešto novo i drugačije", izjavila je Reić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.