Britanski glumački velikan nije znao kad je rođen. Pa je odabrao datum

Foto: Shutterstock

Peter O'Toole jedan je od glumačkih prvaka Velike Britanije koji je utjelovio stotine različitih likova u britanskim i američkim filmovima. Rodio se 2. kolovoza 1932. godine u Leedsu, a od 60-ih godina postaje internacionalna filmska ikona. Poznat je po svojoj ljubavi prema ženama i alkoholu, kao i po svojoj karizmi. Umro je 2013. godine u 82. godini.

O'Toole je sam izjavio da nije siguran koje je njegovo točno mjesto i vrijeme rođenja te da ima rodni list iz Irske, kao i iz Engleske. Na kraju je sam odlučio da će mu rođendan biti 2. kolovoza. Nakon školovanja radio je kao novinar i fotograf, a onda se odlučio za dramski studij. 

S kazališta na film

Inicijalnu pažnju pridobio je glumeći u Shakespearovim komadima u Bristolu, a do kraja pedesetih bio je vrlo tražen glumac u Engleskoj. Njegov internacionalni uspjeh dolazi s prvim ulogama na filmu. 1962. glumi Lawrencea od Arabije u istoimenom filmu te je nominiran za Oscara, no nagradu nije osvojio. 

Nominiran je za Oscara još sedam puta: kao kralj Henrik II. u dva različita filma (Becket i The Lion in Winter), za ulogu u Goodbye, Mr. Chips, The Ruling Class, The Stunt Man, My Favourite Year i Venus. Drži rekord kao glumac koji je najviše puta nominiran za Oscara a da ga nije dobio. Titulu drži zajedno s Glenn Close. Ipak, dodijeljena mu je posvetna nagrada za životno djelo 2002. godine.

O'Toole u Lawrence of Arabia (1962.)

Mlađa generacija pamti ga po ulozi Augusta u filmu Imperium: Augustus, kao i po televizijskim ulogama. Glumio je u seriji Casanova gdje je portretirao glavnog lika u starijoj životnoj dobi, dok je David Tennant glumio mladog Casanovu. Tennant je morao prilikom snimanja nositi plave leće kako bi više sličio O'Tooleu. Poznat je i kao papa Pavao III. u seriji Tudori, gdje je igrao počasnu ulogu.

Nakon dvadesetogodišnjeg braka ušao je u vezu s britanskom manekenkom, ali nisu se ženili. Poznat po svome šarmu, O'Toole je zaradio reputaciju ženskaroša, ali još je poznatiji po svojoj ljubavi prema piću. Kaže da je najviše volio popiti s Richardom Burtonom, svojim kolegom s kojim je više puta snimao. 

Zadnji film snimio je 2012. godine nakon čega je izjavio da odlazi u mirovinu. Iduće godine preminuo je u Londonu. Ostao je zapamćen kao jedan od kultnih britanskih glumaca druge polovice 20. stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.