Boktemazo, danas je Međunarodni dan prava na blasfemiju

Ilustracija: YouTube

SVAKE godine 30. rujna održava se Međunarodni dan prava na blasfemiju koji poziva ljude da otvoreno izraze svoju kritiku religije ili čak prijezir prema njoj.

Dan blasfemije obilježava se 30. rujna u spomen na objavljivanje satiričnih karikatura Muhameda u danskim novinama Jyllands-Posten, što je razljutilo vjernike diljem svijeta, od kojih su mnogi svoje negodovanje izrazili nasilnim prosvjedima, neredima, a u nekim slučajevima i ubojstvima.

Iako mnogi doživljavaju "bogohuljenje" kao uvredljivo, ovaj događaj nije namijenjen ismijavanju i vrijeđanju drugih. Umjesto toga, stvoren je kao reakcija protiv onih koji nastoje oduzeti pravo na satiru i kritiziranje određenog skupa uvjerenja kojima je dodijeljen privilegirani status u odnosu na druga uvjerenja.

Poštivanje Međunarodnog dana prava bogohuljenja način je iskazivanja protivljenja bilo kakvim zakonima koji obeshrabruju ili sprečavaju bilo kakvu slobodu govora, kažu iz Centra za propitivanje (Center for Inquiry) koji su 2009. i osnovali praznik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.