Bili su klinci opterećeni seksom i drogom, a onda su postali rock-bogovi

Foto: Press

OSIM njihovih vjernih fanova, mnogi ne znaju da je Axl Rose, prije nego je počeo pjevati o razvratnom životu u Los Angelesu pozivajući fanove u holivudsku džunglu, živio u okruženju koje teško da biste spojili s njegovim kasnijim izričajem.

Kad je imao samo deset godina, njegov ga je očuh, inače svećenik, opalio šakom nakon što ga je zatekao kako sluša Barryja Manilowa i njegov hit "Mandy", koji je, vjerovao je svećenik, bio koncentrirano zlo.

Ovi i mnogi drugi detalji pojavili su se u knjizi "Last of the Giants: The True Story of Guns N' Roses" Micka Walla koji se pozabavio mladim danima članova jednog od najvećih rock senzacija osamdesetih i devedesetih.

Axl Rose

U knjizi otkrivamo da je Rose, inače William Bailey, do 18. godine već bio "noćna mora svih murjaka" u gradiću Lafayetteu u kojem je odrastao, a u dosjeu je već imao 20 uhićenja od kojih je, tvrdi Rose, bio kriv u samo pet slučajeva.

"Sudski spisi pokazuju da je od srpnja 1980. do rujna 1982. proveo čak 10 dana u zatvoru, a radilo se o optužbama za tučnjavu, delinkvenciju, opijanje u javnosti, ometanje posjeda i vandalizam", piše Wall i dodaje da je Rose, u trenutku kada je prvi puta stopirao do Los Angelesa, tehnički kršio uvjetnu kaznu.

Međutim, čitajući o njegovom životu, nije teško pronaći korijene ovog problematičnog ponašanja.

Rose je rođen kao William Bruce Rose, 2. veljače 1962. Njegova majka Sharon Lintner rodila ga je još u srednjoj školi, a njegov otac, William Rose, bio je također na glasu kao "loš dečko iz Lafayettea". Axl je godinama kasnije, nakon regresijske terapije, izjavio: "Nije mi se svidjelo ni kako me tretirao prije rođenja pa sam nakon rođenja neprestano želio da jebeni gad umre".

Rose je nakon terapije tvrdio i da ga je otac seksualno zlostavljao: "Sjećam se igle. Sjećam se cijepljenja i sjećam se da me taj čovjek seksualno zlostavljao i učinio nešto loše mojoj majci jednom kad je došla po mene".

Njegov otac napustio je obitelj nakon što je njegov sin navršio dvije godine, a godinu dana kasnije, njegova se majka preudala za svećenika Stephena Baileyja pa je Rose odrastao misleći da mu je Bailey pravi otac i koristio njegovo prezime.

Odlazili su u crkvu najmanje tri puta tjedno, a Bailey je bio izuzetno strog i sklon kažnjavanju. Znao je udariti Williama samo zbog toga jer ga je zatekao kako gleda reklamu u kojoj su se pojavile žene u bikinijima. Štoviše, nedugo nakon toga iz kuće je izbacio televizor.

Isto tako, Rosea je tjerao da čita Bibliju pa bi mu često pomagao kod propovijedi.

"Naučio je držati govore pred većim brojem ljudi, a u crkvi je naučio i svirati klavir i pjevati. Iako nikada nije imao podršku oca, u crkvi je kroz glazbu pronašao vlastiti identitet", piše Wall i dodaje da bi problemi nastajali kada bi Rosea uhvatio kako svira Zeppeline. Sve ovo kasnije je dovelo do problematičnog ponašanja, a Rose je pobjegao od kuće čim mu se za to pružila prilika.

Jeff Isbell

Jeff Isbell još se kao tinejdžer dohvatio bubnjeva, a Rosea je upoznao u srednjoj školi, a sjeća se da ga je prvi puta vidio kada su ga kroz hodnike jurili profesori.

"Pomislio sam, ovaj lik je potpuno lud. Bio bi odličan pjevač", prisjeća se Jeff koji je Rosea i natjerao da stane iza mikrofona jednom kad su obojica zapalili za Los Angeles: "Nije bilo lako u to vrijeme. Ponekad bi znao doći na probe i samo stajati, kao da mu je neugodno. Nekad je pjevao i u jednom trenutku samo otišao. Nakon toga ga ne bismo vidjeli po tri dana. To je jedna od stvari koja se nije promijenila".

Slash

Međutim, druga zvijezda benda, gitarist Slash, imao je potpuno drugačije djetinjstvo.

Saul Hudson rođen je u Engleskoj, a sa svojom se obitelji preselio u Laurel Canyon u LA-u kad je imao samo četiri godine. Bio je sin umjetnika i dizajnerice odjeće, a od ranog djetinjstva bio je okružen slavnima. Nadimak Slash dao m je glumac Seymour Cassel koji se često pojavljivao u filmovima Johna Cassavetesa, a nadimak je dobio zato što je neprestano jurcao uokolo.

Jedan od njegovih babysittera bio je i David Geffen, isti čovjek koji će godinama kasnije Gune potpisati za svoju izdavačku kuću i pretvoriti ih u zvijezde. Doduše, kada ih je potpisivao, Geffen nije imao pojma da je Slash zapravo Saul. Kada je njegov otac dizajnirao omot albuma za Joni Mitchell, pjevačica je iskoristili Slasheve crteže, majka je dizajnirala odjeću za Mitchell, Ringa Starra, Carly Simon i Davida Bowieja s kojim je kratko bila u vezi nakon prekida s Hudsonovim ocem. Još kao dijete Slash je već upoznao Dianu Ross, Billa Cosbyja, Stevieja Wondera i Johna Lennona.

Teško je reći radi li se o izloženosti holivudskom životnom stilu ili razvodu roditelja, ali Slash je postao problematičan još u ranoj mladosti.

Do 12. godine već je pušio, opijao se i ševio. Bio je opterećen BMX biciklima, a kasnije je ušao u fazu krađa po trgovinama što je prestalo jednom kada su ga uhvatili kako krade trake iz Tower Recordsa.

Adler i Duff

Baš kao što su se povezali Rose i Isbell, to je bio slučaj i sa Slashem koji je u srednjoj upoznao Stevena Adlera koji je postao i prvi bubnjar Gunsa.

"Par je, prema riječima Saula, postao nerazdvojan. Ubrzo su počeli šmrkati 'locker room', jeftinu verziju amil nitrata, a prije nastave bi pušili travu i lutali ulicama Hollywooda, pričajući o glazbi, osnivanju banda i zarađivanju", piše Wall.

"Išli bismo uokolo i upoznavali žene, uglavnom starije, koje bi nas vodile u svoje domove na Beverly Hillsu. Dale bi nam cuge, koke i nahranile nas, a mi bismo ih samo trebali pojebati. Ponekad bi me pokupio i neki frajer. Zauzvrat bi im morao popušiti, a on bi mi dao droge i 30-40 dolara", prisjeća se Adler.

Što se Slasha tiče, on se u gitaru zaljubio upravo kod Adlera koji je imao gitaru: "Dao sam mu je i za tjedana dana pisao je pjesme. Bio je rođen za gitaru".

Dvije ekipe spojile su se preko mladog gitarista Traciija Gunsa koji je kasnije postao frontmen grupe LA Guns. Gunsi, četiri buduća člana GnR-a i još nekoliko ljudi narednih su nekoliko godina nastupali po klubovima, dijelili droge, a često i djevojke.

Punk glazbenik iz Seattlea, Michael "Duff" McKagan, do priključenja Gunsima već je bio veteran jer iza sebe je imao svirke s preko 30 bendova, a u Los Angeles se doselio 1984.

Nakon što se javio na oglas u jednim lokalnim novinama (The Recycler), stupio je u kontakt s Hudsonom i nastao je jedan od najvećih bendova u povijesti rocka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.