Aukcija: U prodaji tisuće predmeta iz bogate riznice Michaela Jacksona

TISUĆE predmeta iz bogate riznice Michaela Jacksona osam dana su izloženi u izložbenom prostoru aukcijske kuće Julian's u Beverly Hillsu. Uskoro će svi do jednoga biti u prodaji na aukciji, a nagađa se kako bi se moglo zaraditi između deset i 20 milijuna dolara. Aukcija će se održati od 22. do 25. travnja u Beverly Hillsu.

Škare Edwarda Škarorukog

Tako se Michael oprašta od mnogih predmeta koje je godinama zaluđeno skupljao, poput odijela super heroja Batmana, Dartha Vadera ili Spidermana. Zatim škara kojima je u minuti frizure izrađivao Edward Škaroruki, raznih odijela u kojima je nastupao, antiknog namještaj, limuzine Rolls Roys iznutra obložene zlatom, pa čak i vatrogasnih kola koja su u stanju pripravnosti marljivo čekala na njegovom imanju Neverland.

Prema stručnjacima najvrjedniji komad koji će se naći na aukciji su blještave bijele rukavice koje bi mogle postići cijenu do 15 tisuća dolara. Ipak, slažu se stručnjaci, za rukavicama bi najstrastveniji Michaelovi obožavatelji mogli i dublje pogledati u džep, pa ovi trljaju ruke pri pomisli na 200 tisuća dolara.

Oprost od Neverlanda

Da je Michael na neki način bio sasvim malo dijete i u poodmakloj pokazuju mnogobrojni predmeti s aukcije koji su nekoć bili dio zabavnog parka Neverland u Santa Barbari. Igračke, veliki plastični dvorci, vozni park autića na baterije ili gumene lutke. Ranč Neverland ime je dobio po magičnom otoku Petra Pana čiji stanovnici nikad ne odrastu.

Veličine 11 kilometara kvadratnih ranč je nastao 1988. godine i tek je u vlasništvu Michaela Jacksona postigao cijenu od 120 milijuna dolara. Ipak, zbog astronomskih dugova ranč je zajedno s Michelom zamalo doživio potpuni slom, pa je zaprijetila zapljena zbog hipotekarnog duga. Zamalo je završio na javnoj dražbi u svibnju prošle godine, međutim, Michael ga je spasio prodavši ga Sycamore Valley Ranch Company LLC.-u.

Prema tome, kako kralj popa nema gdje pohraniti tolike silne predmete (a možda i ne želi, op.a), odlučio se na dražbu. Osim toga, nagađa se kako je dodatni razlog prodaje omiljenih predmeta kojih bi se nekoć odrekao "samo preko mrtvog tijela", sada i financijska kriza koja ga je snašla u momentu, a zbog koje će se očigledno morati odreći i svoje krune.

Aukcija zaustavljena?

Premda se u medijima nedavno pisalo kako je Michael "ishodio sudsku zabranu daljnje prodaje svoje imovine" te da će mu se vratiti svi predmeti, Michael je dobrovoljno sve te predmete dao na aukciju. Osim toga, aukcijska kuća Julian i dalje poziva na kupnju predmeta. Isto tako neki mediji prenose kako su njegovi odvjetnici Vrhovnom sudu Los Angelesa "uložili žalbu kako bi zaustavili prodaju tvrdeći da pjevač nije potpisao nikakav ugovor s tom aukcijskom kućom", ali onda se postavlja pitanje kako su se svi predmeti našli u izložbenom prostoru, odnosno, jesu li mu možda ukradeni ili oduzeti silom?

L.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.