AirTag, iPad, iMac: Apple nas vraća u devedesete

Screenshot: YouTube

APPLE je održao svoj Spring Loaded event tijekom kojeg je predstavio seriju novih uređaja. Radi se o novim iPadima, iMacovima, ali najavili su još puno toga.

Za one koji nemaju želju prolaziti kroz svaku pojedinačnu stvar koju su najavili, tu je skraćena verzija događaja pa cijelo predstavljanje možete pogledati u desetominutnom videu.

Svi ostali mogu nastaviti.

Novi iPad Pro tableti

Apple je predstavio svoje nove tablete opremljene njihovim M1 čipovima koje već možete pronaći u njihovim MacBook Airu i MacBook Prou te Mac Miniju. Apple je između ostalog najavio i novi iMac.

Uglavnom, radi se o dva modela. Veći, 12.9-inčni model ima snažniji zaslon koji Apple naziva Liquid Retina XDR, a oba modela imaju ultraširoku kameru od 12 MP koja vas automatski prati tijekom video razgovora.

Grafičke performanse su 1500 puta brže, a čip omogućuje niz novih dodataka te jaču bateriju koja bi trebala izdržati do 10 sati rada.

Tableti će se u prodaji naći od 30. travnja i bit će dostupni od druge polovice svibnja. Manji, 11-inčni model dolazi s cijenom od 800 dolara, a veći kreće od 1100 dolara.

AirTags

Apple ima odgovor na Tile i zove se AirTag. Uglavnom, radi se o malim trackerima, minijaturnim "žetonima" koje možete staviti na stvari koje najčešće gubite (ključevi, novčanik, itd.) te ih pronaći uz pomoć aplikacije Find My.

Osim toga, aplikacija će vas podsjetiti u trenutku kada se odvojite od "tagiranog" predmeta.

Naravno, budući da je riječ o Appleu, jedan AirTag koštat će 30 dolara dok će paket od četiri Taga koštati 100 dolara i u prodaji je od 30. travnja.

iMac

Sjećate li se onih "bucmastih" iMacova iz devedesetih? Apple ih se također sjetio pa novi iMacovi također dolaze u veselim i šarenim bojama.

Sasvim očekivano, puno su tanji, a dolaze u sedam različitih boja (zelena, žuta, narančasta, roza, ljubičasta, plava i srebrna). Kupci mogu izabrati i šarene tastature i miševe koje će uskladiti s iMacom.

Što se samog uređaja tiče, novi iMac je dizajniran za M1 čip. Ima 24-inčni 4.5K zaslon s užim rubovima na vrhu i sa strane, ali donji dio je puno deblji. Inače, zaslon koristi Appleovu True Tone tehnologiju kako bi se boje automatski prilagodile, a veličina je smanjena za 50 posto.

Kamere i mikrofoni također su doživjeli osjetno poboljšanje, a novi modeli su tiši i imaju puno bolje hlađenje.

Uglavnom, cijene kreću od 1300 dolara ili 1500 dolara (ako ste zapeli za određene "skuplje" boje) i u prodaji su od druge polovice svibnja. Osnovni model ima 8 GB RAM-a i SSD od 256 GB, što možete i vjerojatno ćete i morati pojačati na 16 GB RAM-a i puno smislenija 2 TB SSD-a.   

Apple TV 4K

Apple je otkrio da novi Apple TV 4K ima A12 Bionic čip kakav možete pronaći u njihovim iPhone XS, XS Max i XR uređajima. Može prikazivati HDR sadržaje u visokom frame rateu. Cijena kreće od 180 dolara za 32 GB i u prodaji je od svibnja.

Osim toga, redizajniran je i daljinski za Apple TV. Napravljen je od aluminija i na vrhu ima klikabilnu površinu te tipku za Siri sa strane.

Međutim, najzanimljivija stvar vezana za Apple TV je trailer nove sezone izvrsne serije Ted Lasso koja će s prikazivanjem početi 23. srpnja.

iPhone 12

I dalje se radi o istom uređaju, ali pripremite se na veliki šok - sad dolazi i u ljubičastoj boji.

Da, lijepo je, ali sve smo to već vidjeli jer postoji identično ljubičasti iPhone 11. No, Apple očito želi prodavati još mobitela usred godine pa nikog ne iznenađuje da se pojavio s ovom "novotarijom". Sve u svemu, ljubičast je i lijep, ali to je to. Apple dobro poznaje svoje kupce.

iOS 14.5

I za kraj, Apple će od idućeg tjedna izbaciti i novu verziju operativnog sustava.

Mnogo je toga novog, ali u kratkim crtama: moći ćete otključati uređaj noseći masku, Siri je postala malo sposobnija i možete birati između više različitih glasova, dolaze nove mogućnosti za telefonske pozive i FaceTime, Siri će naučiti koje su vam audio aplikacije najdraže, stižu novi emojiji, imat ćete više kontrole nad time što rade instalirane aplikacije i uređaj će vas pitati želite li aplikaciji dati određena dopuštenja, a Mape i Stream Fitness+ su bolji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.