Znate li kako se mjeri visina snježnog pokrivača?

Screenshot: klima.hr

UKOLIKO niste znali, za mjerenje visine snježnog pokrivača koristi se snjegomjer i to dvije njegove vrste: stalni i pokretni. U oba slučaja mjesto na kojem se mjeri visina snijega je stalno.

Stalni snjegomjer služi za redovna mjerenja visine snježnog pokrivača na postajama na kojima je snijeg redovita pojava, dok se pokretni upotrebljava za mjerenje visine snježnog pokrivača na postajama koje se nalaze u područjima gdje je padanje snijega rijetka pojava, a izuzetno i na postajama gdje je snježni pokrivač redovita pojava (u slučaju da nema stalnih snjegomjera ili su oštećeni).



Stalni snjegomjer izrađuje se od drvene letve duljine 1-3 m, što ovisi o mogućoj visini snijega na dotičnom mjestu. On se postavlja tijekom jeseni prije početka pojave snijega.

S druge strane, pokretni snjegomjer izrađuje se od ravne drvene letve čija duljina iznosi 1-3 m, ovisno o mogućoj visini snijega na mjestu motrenja.  Prilikom mjerenja visine snježnog pokrivača ili snježnih nanosa pokretni se snjegomjer zabada u snijeg u vertikalnom položaju do tla, a zatim očita visina u cijelim centimetrima.

Visina novog snijega napadalog u posljednja 24 sata mjeri se u 7 sati po lokalnom vremenu bez obzira na vrstu snježnih oborina od kojih je nastao snježni pokrivač.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.