Velika MoMA uvrstila 38 radova Mirka Ilića u svoj stalni postav

Foto: Mirko Ilić

NJUJORŠKI Muzej moderne umjetnosti, glasovita MoMA, među svoje je stalne izloške uključila 38 dizajna grafičkog dizajnera Mirka Ilića, kreiranih koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji. Cjelokupnu listu njegovih radova koje su uključili u svoj postav objavili na svojoj internetskoj stranici, no nažalost još nisu stigli fotografirati sva njegova djela, kako bi ih vidjeli i oni koji nemaju prilike posjetiti New York.

Tim povodom kontaktirali smo Ilića, koji nam je ispričao kako su njegovi radovi završili u slavnom muzeju.

"Kustosi MoMA muzeja su me kontaktirali, došli u moj studio s knjigom Dejana Kršića 'Mirko Ilić: Fist to face'.  Imali su obilježenih četrdesetak strana s radovima koji su ih zanimali.  U sljedećih mjesec dana ja sam prikupio te radove. Oni su ih poslali odboru MoMA-e zaduženom za dizajn i arhitekturu koji odlučuje koji radovi će se prihvatiti, odnosno zadovoljavaju kvalitetu MoMA kolekcije.  Navodno su kriteriji dosta oštri, kustosi su očekivali da će odbor prihvatiti desetak radova. Na njihovo, a i moje iznenađenje, prihvatili su 38", ispričao je.

Nekoliko tjedana nakon toga snimili su video intervju s njim o radovima, u uskoro će dijelove tog intervjua objaviti na svojoj stranici. Cijeli intervju ostat će u njihovoj arhivi za buduća proučavanja. Ilić se prije nekoliko dana požalio da niti jedan od dizajn blogova ili webova dizajn udruženja, iz tog djela svijeta, nije objavio niti jednu rečenicu o tom veliko uspjehu.

"Moj dizajn je dobrim djelom produkt sredine u kojoj je nastao. Njegovo uvrštavanje u MoMA kolekciju je priznaje i toj sredini. To je priznanje i dizajnu te sredine. Da je proporcionalno slično priznanje dato filmu, pjesmi, a da ne govorim nekom sportu iz te sredine, vjerojatno bi reakcija struke i medija bila drugačija", rekao je za Index. 

Ilić je ranije MoMA-i je donirao prvih 69 brojeva kultnog studentskog časopisa Polet, koji su pohranjeni u muzejskoj biblioteci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.