Umiljate, drage i krive za istrebljenje 33 vrste ptica i sisavaca

Foto: Shutterstock/Facebook

IAKO ih najčešće viđamo u simpatičnim, slatkim i ponekad smiješnim situacijama, domaće mačke nedavno su proglašene "nemilosrdnim ubojicama", a jedina vrsta koja se, u kontekstu uništenja svega oko sebe, može mjeriti s njima, njihovi su vlasnici - ljudi.

Naime, istraživanje obavljeno u časopisu Nature Communications, tvrdi da su domaće mačke opasna vrsta koja će gotovo do istrebljenja dovesti sve slabije vrste na području na kojem obitavaju.

Istraživanje pokazuje da mačke samo u SAD-u godišnje ubiju 3,7 milijardi ptica, a to ih, generalno gledajući, čini većom opasnosti od automobila, zgrada, prozora i otrova zajedno. Štoviše, u jednoj godini, mačke ubiju preko 20,7 milijardi sisavaca, a istraživanje iznosi i nevjerojatan podatak da su mačke krivci za istrebljenje čak 33 poznate vrste sisavaca, ptica i reptila.



Ipak, krivnja najvećim dijelom pada na "divlje" mačke koje nemaju vlasnika, ne žive u stanovima ili kućama, a njihov je broj između 30 i 80 milijuna u Americi. Izračunato je da jedna "divlja mačka" ubije 46 ptica i 338 malih sisavaca godišnje.

Krivnja jednim dijelom pada i na ljudsko pripitomljavanje mačaka što ih je učinilo jednom od, uvjetno rečeno, najopasnijih vrsta na Zemlji. Znanstvenici tvrde da je jedino rješenje držanje ovih "opakih" ljubimaca u kući i smanjenje populacije divljih mačaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.