Tko je ugasio Tvornicu kulture?

RENOVIRANA i redizajnirana zagrebačka Tvornica kulture od prošlog je ljeta slovila za jedno od vodećih mjesta noćne zabave u glavnom gradu. Tim ljudi na čelu s Draženom Goretom kao marketing direktorom i ulagačem te Matom Škugorom i Nenadom Borovićem regrutiranim iz Studentskog centra i Kluba Studenata Elektrotehnike kao voditeljima programa, pokušali su od dotadašnjeg voditelja Darka Putka i njegove ekipe preuzeti prostor dajući mu osim koncertne i multikulturnu dimenziju.

Kako zbog pristupa raznovrsnosti programa, kvalitetnog višemilijunskog ulaganja u infrastrukturu i interveniranja u interijer kluba (od jednog su mjesta za sviranje i šanka napravili dva – Mali i Veliki pogon), rješavanja problema s klimatizacijom prostora, sanitarnog čvora, objavljivanja u tiskanom izdanju vlastitog mjesečnog newspaper biltena, novi su "tvorničari" u prilično kratkom roku stekli simpatije zagrebačke publike i dobili povjerenje za njihov projekt.

Na financijsku isplativost i egal po pitanju vraćanja uloženih investicija trebat će pričekati još neko vrijeme, u slučaju da im rad bude odobren. Jer, kako su izvijestili medije u proglasu i pozivu na press konferenciju, koja će biti održana danas, "u proteklih nekoliko mjeseci u prostoru Tvornice kulture Sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH održala je mjerenje buke u čak pet navrata – sva su spomenuta mjerenja pokazala pozitivne rezultate u okvirima Zakona o zaštiti od buke. No, unatoč rezultatima u korist kluba, spomenuta inspekcija prošlog je tjedna  donijela odluku o zatvaranju Velikog pogona Tvornice kulture!" Tvornica predstavlja tek jedan od "slučajeva" dokidanja mjesta za izlazak i zabavu. Radi li se o argumentiranom nezadovoljstvu stanara i kršenju pravila o zvučnoj izolaciji od strane voditelja kluba ili je u pitanju intervencija konkurencije, zasad je nejasno.

Zakulisne igre bivšeg upravitelja?

Kako nisu bili otvoreni za medije niti davali bilo kakve izjave po pitanju odluke Sanitarne inspekcije, a unaprijed dogovoreni program im je doveden u pitanje, press konferencija bi trebala razjasniti radi li se doista o osnovanim pritužbama stanara ulica Šubićeve i Ulice Ljudevita Posavskog kojima smetaju buka iz interijera prostora i poslije izlaska posjetitelja koja traje do kasnih noćnih sati. Ili o zakulisnim igrama i akcijama bivšeg upravitelja prostora Darka Putka kako nagađaju neki od zainteresiranih. Nadležni Ured za sanitarnu inspekciju također se još nije oglasio po spomenutom pitanju.

Uz nedavne koncerte Bambi Molestersa i Massima Savića za Dan zaljubljenih te već održani niz atraktivnih gostovanja većine relevantnih domaćih izvođača urbanijeg stila ("novogodišnji" Let 3, "božićni" Urban, Gustafi, "povratnički" Bare i Majke i Kawasaki 3P) ili pak inozemnih mamaca za publiku (Fleet Foxes, Tinariwen, Melvins, Human League, Lamb, Harlem Gospel Choir, Walkabouts, Dale Watson, Dropkick Murphys) Tvornica se nudila kao jedno od bitnih punktova proširenja ponude urbanog sadržaja.

Koncerti upitni

U slučaju održanja odluke Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH pod upitnik dolaze održavanje najavljenih programa i koncerata poput legendarnog blues gitarista Johnnyja Wintera najavljenog za 01. ožujka, famoznih kultnih belgijskih alternativaca skupine Deus 02. ožujka ili pak dvodnevnog nastupa Hladnog piva oko Dana žena 08. i 09. ožujka.

Na pressici će se okupiti zanimljiv broj sugovornika i zainteresiranih koji će kod nadležnih institucija apelirati za što hitniju promjenu odluke o zatvaranju prostora. Govorit će Mate Škugor (umjetnički direktor Tvornice kulture i voditelj projekata Žedno uho, N.O.Jazz, Terraneo festival),  Dražen Goreta (direktor marketinga Tvornice kulture), Zoran Marić (predsjednik udruge promotora PROMO, Paolo Sfeci (Hrvatska glazbena unija), glazbenici Mile Kekin i Massimo Savić, glumica i redateljica Senka Bulić, dok će istu moderirati voditeljica i pjevačica Ida Prester.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.