Superljudi: Petero paraolimpijaca koji su pobijedili svoj hendikep



NEKI su sportaši, zahvaljujući svojim iznimnim naporima i treninzima pomoću kojih dolaze do sjajnih rezultata, često nazivani "superljudima". No, petero paraolimpijaca koji su se uspjeli izdići iznad svog fizičkog hendikepa i postati vrhunskim sportašima, tu je titulu i više no zaslužilo, prenosi Daily Mail.

Vrhunski strijelac

Matt Stutzman rođen je bez obje ruke, no toga nije spriječilo da se počne baviti streljaštvom. 29-godišnjak iz Iowe iza sebe već ima oboren Guinnessov rekord s pogotkom na udaljenosti od 210-3 metara.

"To što sam rođen bez ruku nikada nisam smatrao invalidnošću, jer nikada nisam isprobao ništa drugačije. Nije da sam imao ruke pa ih izgubio u prometnoj nesreći. Od rođenja sam rastao pomažući si stopalima i snalazio sam se kako otvoriti vrata i kako ću oprati suđe. Zbog svega toga u mojim očima to nije invaliditet", rekao je Stutzman u jednom intervjuu. Zanimljivo je što se tek od nedavno bavi streljaštvom koje ga je privuklo jer mu se obitelj cijeli život bavila lovom.

Kraljica bazena

20-godišnja Kineskinja Lu Dong, za razliku od ostalih plivačica, ne može se primiti rukama za rub bazena na startu utrke. Umjesto toga, ova hrabra plivačica bez ruku drži se zubima za ručnik prije nego što se baci natrag u vodu.

Koristeći samo noge, Dong je uspjela preplivati 100 metara u vremenu od 1:24.71, čime je srušila prijašnji rekord kojeg je držala Britanka Nyree Kindred.


Zvjezdani plivač

Kineski plivač Tao Zheng prije nekoliko je dana srušio svjetski rekord u plivanju na 100 metara i to s vremenom od 1:13.56.



21-godišnjak se u plivanju također služi samo nogama, a osim ove, na paraolimpijskim igrama sudjeluje u još tri discipline - 50 metara slobodno, 50 metara leptir te 200 metara mješovito.

Ping-pong stručnjakinja

Poljska stolnotenisačica Natalia Partyka rođena je bez desne podlaktice, no to je nije spriječilo da nastupi u Londonu. Igrala je i na Paraolimpijskim igrama i postala tek peta sportašica koja je nastupila na obje Igre.


"Za mene hendikep ne postoji. Igram i treniram kao druge igračice. Imamo iste ciljeve i iste snove. Mogu servirati i nemam nikakvih problema. Malo mi je dosadno što me stalno ispituju o tome", naglasila je Poljakinja u jednom intervjuu.

Hrabrost na biciklu

Iako nema lijevu ruku i nogu, španjolski biciklist Juan Jose Mendez odlučio je baviti se biciklizmom.



Upotrebljavajući samo desnu ruku i nogu, ovaj 58-godišnjak vozi specijalno izrađen bicikl s dodatnim sjedalom podešenim za njegovu lijevu nogu pomoću koje drži ravnotežu. Natjecao se i na Igrama u Pekingu 2008.godine, a osim biciklizma, Mendez je i vrhunski plivač i maketar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.