Sestrica Iskra Mislavu je dala novi život

Foto: Facebook

"PROŠAO je 81 dan od transplantacije i gotovo tri i pol mjeseca kako je Mislav ušao u sterilnu jedinicu. I evo ga, danas je opet s nama. Prošli smo svašta, teško je bilo, ali se isplatilo. Hvala svima koji su na bilo koji način bili s nama. Hvala svim ljudima koji su nam pomogli, svima koji su s nama vjerovali u naše snove. Hvala svim liječnicima i sestrama koji su ove mjesece bili naša druga obitelj i koji su se svaki dan iznova borili s nama da bi ovaj dan došao. Svima šaljemo puno pozdrava i pusa iz Berlina!", napisala je Osječanka Ivana Antolović na Facebooku.

Podsjetimo, dječaku je 2007. godine dijagnosticirana teška genetska bolest - Fanconijeva anemija, koja uzrokuje prestanak rada koštane srži. Mislav je isprva primao transfuzije krvi, a onda je počeo koristiti lijek Oxymetholone. Taj mu je lijek stimulirao rad koštane srži, ali je nakon tri i pol godine izazvao adenom (dobroćudni tumor) na jetri. Zbog toga su morali prekinuti s terapijom pa je Mislav opet postao ovisan o transfuzijama krvi.

Kako nitko iz obitelji nije bio podudaran darovatelj koštane srži za Mislava, a nije pronađen ni nesrodni darovatelj, njegovi roditelji Ivana i Slaven su se odlučili na treće dijete, kako bi se matičnim stanicama iz pupkovine moglo pomoći Mislavu. S obzirom da su oba roditelja nositelji recesivnog gena pa je bila velika vjerojatnost da im i sljedeće dijete bude bolesno ako bude začeto prirodnim putem, odlučili su se za umjetnu oplodnju u Reproduktivnom genetičkom institutu u Chicagu. Budući da je samo za jedan takav postupak trebalo skupiti 31.000 dolara bila je pokrenuta i humanitarna akcija.

Na svu sreću, operacija je uspjela, a majka je na Facebooku objavila fotografiju iz bolnice u čijem opisu stoji: "Mislav i sestrica Iskra koja je braci dala koštanu srž i matične stanice, dala mu je novi život!"

Iskra je rođena u Berlinu, a liječnici su odmah izvukli 75 mililitara koštane srži. Međutim, to nije bilo dovoljno, a bilo je potrebno još neko vrijeme da Iskra poraste kako bi liječnici mogli izvući još 20 mililitara.

Koštanu su srž transplantirali još u srpnju, a Mislav je u rujnu pušten na kućnu njegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.