Ratna memorabilija: Prodaje se zlatni pištolj Hermanna Goeringa



JEDAN od važnijih trenutaka koji su obilježili kraj Drugog svjetskog rata svakako je i onaj u kojem se Hitlerov nasljednik i začetnik Gestapa, Hermann Goering, predaje saveznom vojniku. U svibnju 1945. Goering je u svojem Mercedesu pokušavao pobjeći iz Austrije, no Shapiro ga je zaustavio i uz prijetnju oružjem, uskoro i uhitio. Tom prilikom, Goering mu je dao i svoj zlatni pištolj koji je poručnik Jerome Shapiro zadržao do kraja svog života, 1970.godine.



Pištolj je tad promijenio vlasnika, jer ga je Shapirova udovica poklonila njegovom prijatelju. 20 godina kasnije on ga je prodao privatnom kolekcionaru, a uskoro će biti stavljen na aukcijsku prodaju i to za početnu cijenu od 50 tisuća dolara, prenosi Daily Mail. Aukcionar James Julia, naglasio je kako je ovaj pištolj vrlo važan dio vojne memorabilije.


"Pištolj je od zlata, a na sebi ima ugravirano i hrastovo lišće, što je u to vrijeme bio simbol nacističke snage. Neizmjerno nam je drago što ga je gospodin Shapiro uspio očuvati", rekao je Julia. Aukcija će se održati u Americi 1.i 2.listopada.



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.