Poznati od kojih smo se oprostili u 2014.

Foto: Guliver Image/Getty Images; Shutterstock; Wikipedia; Press

U GODINI na izmaku napustili su nas mnogi slavni glumci, glazbenici, estradnjaci i umjetnici. Godina 2014. ostat će tako zapamćena kao godina u kojoj smo se oprostili od Robina Williamsa, Joea Cockera, Mikea Nicholsa, Maye Angelou, Gabriela Garcije Marqueza...

Zatim, i od domaćih velikana, Ane Karić, Zvonimira Milčeca, Zvonimira Torjanca, Borisa Buzančića, i drugih. Popis svakako nije obuhvatio sve, ali potrudili smo se da bude što potpuniji. 

U ožujku ove godine, u dobi od samo 41 godine, napustila nas je glumica Maja Petrin. Preminula je iznenada, od bolesti srca, a iza sebe je ostavila uspješnu glumačku karijeru. Glumila je u kazalištu i u brojnim domaćim serijama, kao što su "Zabranjena ljubav" i "Ponos Ratkajevih", a vodila je i HTV-ovu emisiju "Zvjezdana prašina".

U travnju smo se oprostili i od legendarnog Zvonimira Milčeca. Ugledni hrvatski književnik, novinar, dugogodišnji urednik, reporter i kolumnist preminuo je u dobi od 75 godina. Kroz svoje stvaralaštvo potvrdio se kao vrsni pisac, i to naročito knjiga za djecu pa je postao i lektirni autor. Iznimnu su popularnost stekle njegove knjige kao što su to "Zvižduk s Bukovca" ili pak knjiga feljtona "Pozdrav iz Zagreba". Njegov cjelokupni književni i novinarski rad vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu po novinama (više od pedeset godina redovito svaki tjedan). Sudjelovao je u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj.postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

U svibnju ove godine preminuo je poznati crnogorski glumac Drago Malović u 90. godini. Tijekom 40-godišnje glumačke karijere odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegova glumačkog ostvarenja bila je uloga Radosava u legendarnoj televizijskoj seriji "Đekna nije umrla, a ne znamo kada će".

U svibnju nas je napustila i glumica Slavica Fila, najpoznatija po ulozi u TV programu "Mendo i Slavica". Poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica preminula je u Zagrebu u 84. godini života.

U kolovozu je u Sarajevu preminuo bosansko-hercegovački kazališni i televizijski redatelj Sulejman Kupusović, u 63. godini.

U rujnu je, u 84. godini, preminuo legendarni hrvatski filmski i kazališni glumac Zvonimir Torjanac. Pamtit ćemo ga po brojnim ulogama, u nezaboravnim serijama "Kuda idu divlje svinje", "Prosjaci i sinovi", "Gruntovčani", "Jelenko", "Ne daj se Floki" i nekim novijim, a li i po filmovima "Sokol ga nije volio", "Snivaj, zlato moje", "Duga mračna noć" i drugim. Tijekom karijere pojavio se u preko 50 filmova.

U rujnu je preminuo i poznati srpski glumac Nikola Simić, legendarni Pantić. Veliki kazališni, televizijski i filmski glumac, preminuo je u Beogradu u 80. godini.

U listopadu je u Beogradu, u 97. godini, preminula diva jugoslavenskog kazališta i filma, Marija Crnobori, rođena u Banjolama kod Pule. Ostat će upamćena po ulogama najpoznatijih ženskih likova u povijesti kazališta, te po ulozi Marie Curie u filmu "Radijum" iz 1943. godine, a glumila je i u filmovima "Priče o fabrici", "Nevjera", "Mrtvi grad", "Veziljini snovi".

U listopadu je preminuo i veliki hrvatski glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, Boris Buzančić. Umro je u 85. godini od posljedica moždanog udara. Krajem 90-tih Buzančić se povukao iz politike i vratio glumi, odigravši zapažene uloge, između ostalih, i u filmu "Maršal" te u televizijskoj seriji "Obećana zemlja", kao i u nekolicini kazališnih predstava.

U listopadu nas je, u 74. godini života napustila i diva hrvatskog glumišta, Ana Karić. Glumila je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja te u televizijskim filmovima i u kazalištu. Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. 2010. nagrađena je desetom jubilarnom nagradom "Fabijan Šovagović" za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

U studenom ove godine u Zagrebu je preminuo višestruko nagrađivani hrvatski pisac za djecu i odrasle, slikar, kipar i ilustrator Zvonimir Balog. Imao je 83 godine.

U kolovozu ove godine, u dobi od 63. godine, napustio nas je legendarni glumac i komičar Robin Williams. Williams je, kako je utvrđeno, počinio samoubojstvo.

Ove nas je godine, u prosincu, napustio i legendarni pjevač Joe Cocker. Umro je u dobi od 70 godina, nakon borbe s rakom pluća.

U godini na izmaku napustio nas je i veliki Mike Nichols. Poznati redatelj i oskarovac preminuo je iznenada u 84. godini od posljedica srčanog udara.

U veljači smo se oprostili od legendarnog glumca Phillipa Seymoura Hoffmana. Pronađen je mrtav u svom stanu u New Yorku, imao je samo 46 godina. 

Ove nas je godine napustila i slavna američka filmska glumica Lauren Bacall. Umrla je u dobi od 89 godina od posljedica srčanog udara u svom domu na Manhattanu.

U dobi od 81 godine napustila nas je i poznata američka komičarka Joan Rivers. Umrla je od posljedica operacije kojoj je bila podvrgnuta u kolovozu.

U veljači je, od bolesti imunološkog sustava, umro glumac Harold Ramis, u dobi od 69 godina. 

Glumica Ann B. Davis, poznata kao Alice iz filma "Brundy Bunch" umrla je ove godine, u 88. godini života, u svom domu u Texasu.

U dobi od 86 godina preminuo je ove godine i glumac James Garner

Ove nas je godine napustila i velika holivudska glumica Shirley Temple, u dobi od 85 godina.

Glumac i oskarovac Richard Attenborough napustio nas je ove godine, nakon 60-godišnje karijere, u dobi od 90. godina.

U Innsbrucku je u dobi od 83. godine umro austrijski glumac Maximilian Schell, dobitnik Oscara 1961. u kategoriji najboljeg glumca.

U godini na izmaku napustio nas je i glazbenik Pete Seeger, jedan od tvoraca moderne američke folk glazbe, čovjek koji je bio nadahnuće Boba Dylana. Umro je u 94. godini.

U veljači je preminuo Bob Casale, originalni član grupe Devo, u 62. godini života.

U 92. godini života preminuo je ove godine jedan od pionira televizijske komedije, Sid Caesar, nakon kratke bolesti.

Krajem veljače ove godine preminuo je legendarni gitarist Paco de Lucia, od posljedica srčanog udara, u trenutku dok je bio na plaži sa svojom djecom u blizini svog doma u Meksiku. Slavni umjetnik u trenutku smrti imao je 66 godina.

Poznati američki komičar David Brenner preminuo je u 79. godini života nakon borbe s rakom, u ožujku ove godine.

Dave Brockie, poznatiji kao Oderus Urungus, frontmen heavy metal skupine GWAR, pronađen je mrtav ove godine u svom domu u Richmondu dobi od 50 godina.

U travnju je preminuo legendarni glumac Mickey Rooney, zvijezda kinematografije 30-tih i 40-tih godina. Imao je 93 godine.
 
U dobi od 87 godina umrla je u svibnju ove godine slavna književnica, pjesnikinja i aktivistica Maya Angelou.
 
 
U 92. godini života umrla je ove godine i glumica i aktivistica za ljudska prava Ruby Dee.
 
Eli Wallach, glumac najpoznatiji po ulozi u kultnom špageti vesternu "Dobar, loš, zao" umro je u lipnju ove godine, u 99. godini života.
 
Legendarni američki soul glazbenik Bobby Womack umro je također u lipnju ove godine. Zvijezda filma "Tko je smjestio Zeki Rogeru", Bob Hoskins, preminuo je u 72. godini od posljedica upale pluća.
 
U travnju ove godine preminula je Peaches Geldof, 25-godišnja kći Boba Geldofa i Paule Yates, kolumnistica, novinarka i model. Pronađena je mrtva u svom domu u Wrothamu.
 
Glumac James Rebhorn, preminuo je u ožujku u dobi od 65 godina u svojemu domu.
 
Ove nas je godine u 83. godini života napustio i slavni modni dizajner Oscar de la Renta.
 
 
Bivši basist benda Cream, Jack Bruce, preminuo je u listopadu, u 71. godini.
 
U 2014. napustila nas je i Marcia Strassman, glumica koju mnogi pamte po ulozi u kultnom obiteljskom SF-u osamdesetih "Draga, smanjio sam djecu". Preminula je u 67. godini nakon duge borbe s rakom dojke.
 
U prosincu nas je napustio Bobby Keys, saksofonist koji je dugi niz godina nastupao s Rolling Stonesima. Umro je u dobi od 70 godina, nakon duge bolesti.
 
Prva filmska zvijezda koja je osvojila dva uzastopna Oscara za najbolju žensku ulogu, glumica Luise Rainer, umrla je u Londonu u 104. godini.
 
Glumica Misty Upham koja se proslavila ulogom u filmu "August: Osage County" preminula je u 32. godini. Njezino tijelo pronađeno je nakon dvotjedne potrage, u šumovitom dijelu predgrađa Auburn. Službeni uzrok njene smrti je udarac tupim predmetom u područje glave i gornjeg 
dijela tijela.
 
Ove godine napustila nas je i legenda izdavačke kuće Motowna, Jimmy Ruffin koji je preminuo u 79. godini u bolnici u Las Vegasu. Zaslužan je za singlove kao što su "What Becomes of the Brokenhearted" i "Hold on to My Love".
 
Ove smo se godine oprostili i od legendarnog repera Big Bank Hanka. Osnivač Sugarhill Ganga umro je u dobi od 57 godina nakon borbe s rakom.
 
Bubnjar i producent Tommy Ramone umro je u srpnju ove godine u New Yorku nakon borbe s rakom. Imao je 63 godine i bio je posljednji član originalne postave legendarnih Ramonesa.
 
 
"Japanski Clint Eastwood", glumac Ken Takakura, poznat po ulogama okorjelih, ali principijelnih gangstera, preminuo je u dobi od 83 godine. Međunarodnu slavu stekao je filmom "Crna kiša" Ridleya Scotta.
 
Poznati producent Glen Larson koji stoji iza hitova "Knight Rider" i "Battlestar Galactica“ preminuo je u studenom u 77. godini nakon dugotrajne borbe s malignom bolešću.
 
Ove godine u listopadu nas je napustila i reggae legenda John Holt. Glazbenik je preminuo u Londonu u 67. godini, ostavivši za sebe 50 godine bogate karijere i čak 40 glazbenih albuma.
 
U dobi od 64 godine od posljedica srčanog udara preminuo je i pjevač nekad popularne rock skupine Survivor, Jimi Jamison. Jedna od njegovih najpoznatijih solo pjesama svakako je "I'm Always Here" koju mnogi znaju i kao temu popularne TV serije "Baywatch".
 
Napustila nas je i glumica Marilyn Burns, poznatija kao "kraljica vriska" u hororu "Teksaški masakr motornom pilom" iz 1974. godine.Pronađena je mrtva u svojem domu u Houstonu. Imala je 65 godina.
 
Legendarni blues glazbenik i producent Johnny Winter preminuo je u srpnju, u dobi od 70 godina. Bio je dobar prijatelj s Johnom Lennonom koji je u njegovu čast napisao "Rock and Roll People". Mick Jagger i Keith Richards napisali su za njega 1973. godine pjesmu "Silver Train".
 
Ove godine napustio nas je i kolumbijski pisac Gabriel Garcia Marquez, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, autor romana "100 godina samoće", "Ljubav u doba kolere i 
drugih. Preminuo je u travnju, u 88. godini života.
 
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.