Otkriven virus koji nas zaglupljuje, imalo ga gotovo pola ispitanika

Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenici tvrde da su otkrili virus koji utječe na ljudski mozak i zaglupljuje nas. 

Virus, nazvan klorovirus ATCV-1, dosad je bio pronađen samo na zelenim algama, a utječe na kognitivne funkcije uključujući vizualno procesuiranje i snalaženje u prostoru, prenosi Independent. Znanstvenici na medicinskoj školi Johns Hopkins i Sveučilištu Nebraska naišli su na ovaj virus i u ljudskom tijelu slučajno, proučavajući mikrobe u grlu.

Pritom su otkrili DNA u grlu zdrave osobe koji se podudara s DNA virusa za koji je dosad bilo poznato da napada samo zelene alge. Dr. Robert Yolken, virolog koji je vodio originalno istraživanje, kazao je: "Ovo je primjer koji pokazuje kako 'bezazleni' mikroorganizmi koje nosimo mogu utjecati na ponašanje i kognitivne funkcije".

"Mnoge psihološke razlike između osobe A i osobe B uglavljene su u gene koje nasljeđujemo od roditelja, ali neke razlike potiču razni mikroorganizmi koje imamo u sebi i njihova interakcija s našim genima", dodao je.

Od 90 ljudi, koliko je sudjelovalo u ispitivanju, 40 ih je bilo pozitivno na ovaj virus. Oni koji su bili pozitivni postigli su lošije rezultate na testovima koje mjere brzinu i točnost vizualnog procesuiranja te ispitivanjima kojima se mjeri sposobnost koncentracije.

Ljudska tijela nose trilijune bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali otkrića ovog istraživanja pokazuju da neki mikrobi mogu imati veliki utjecaj na kognitivne funkcije, a da je osoba pritom zdrava.

Otkrića ove studije objavljena su u Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.