Nezadovoljne manekenke od Stefany Hohnjec i Alex Grdić putem medija traže isplatu honorara!

PROŠLE su se godine Aleksandra Grdić i Stefany Hohnjec upustile u organizaciju vlastitog trodnevnog modnog događanja u Zadru. Revije u sklopu Zadar Fashion Nights su se održavale od 14. do 16. srpnja prošle godine, a zadovoljne napravljenim Alex i Stefany su po njihovom završetku za 2012. godinu najavile još bolje izdanje. No, da plovidba iz manekenskih u organizacijske vode nije protekla glatko, vidljivo je pola godine kasnije - kad manekenke i manekeni koji su nosili revije putem medija traže od Alex i Stefany isplatu honorara.

U redakciju Indexa pristigao je dopis kojeg potpisuje "anonimni kolektiv angažiranih i neplaćenih manekenki i manekena", a u kojem se navodi kako, iako je rok za isplatu honorara tri do četiri mjeseca, svoje honorare od Alex i Stefany za Zadar Fashion Nights još nisu dobili: "Taj se modni događaj pretvorio u potpuni fijasko, što zbog loše organizacije gdje nitko nije vodio računa ni o čemu, pa sve dosad, do bezobraznog neplaćanja honorara. Ovdje se radi o temeljnom ogrješivanju na naše pravo isplate za pošteno obavljen posao i, premda predstavlja očajnički čin, obraćanje medijima jedini je način da lobiramo za svoje pravo".

"Obraćam vam se u ime svih hrvatskih manekenki kojima je uz studiranje ili drugo radno mjesto, manekenstvo jedan od skromnih izvora prihoda. Mi nismo slavne, niti su se naša imena povlačila po tabloidima i tračerskim portalima, članice smo provjerenih hrvatskih modnih agencija i povremeno (nekoliko puta godišnje) dobivamo angažmane na modnim događanjima u Hrvatskoj. Naši honorari su praktički simbolični i 10 do 20 posto provizije odlazi posredniku, ali organizatorice nisu ni to bile u stanju isplatiti. Smatramo da smo dovoljno čekale i da smo im dale dovoljno vremena da nam plate za naše vrijeme i nošene revije. Pro bono rad nije rijetkost u modnoj industriji, ali ako smo bile angažirane na spomenutom eventu besplatno, voljele bismo da nam se to unaprijed dalo na znanje. Ovakvo oglušivanje na apele naših agenata da nam se isplate zasluženi honorari je izraz nepoštovanja prema našem sudjelovanju, bez kojeg ne bi ni bilo revija. Prozivamo spomenute organizatorice zbog neprofesionalnog i drskog ponašanja te ih molimo da ubuduće više ne upriličuju modne evente koje nisu u stanju uredno privesti kraju", navodi se između ostalog u dopisu.

Stefany Hohnjec: U ovoj kriznoj situaciji kakva je u zemlji, teže se rješavaju stvari sa sponzorima, tako da ništa vremenski ne ovisi o nama

Do Aleksandre Grdić u posljednje je vrijeme nemoguće doći, a Stefany Hohnjec cijelu nam je priču oko neisplate manekenskih honorara tek kratko prokomentirala, budući da trenutno nije u Hrvatskoj: "Bit ću kratka i jasna u vezi te teme, i mislim da nema nikakvih problema. U ovoj kriznoj situaciji kakva je u zemlji, teže se rješavaju stvari sa sponzorima, tako da ništa vremenski ne ovisi o nama".

Revije su nosile manekenke i manekeni modnih agencija Midikenn, Colors i Talia pa smo i njihove predstavnike odlučili pitati gdje je isplata honorara zapela. No, modni agenti ipak nisu raspoloženi za medijsko prepucavanje već su za mirnije rješavanje spomenutog problema. Tako je Tihana Harapin Zalepugin na Indexov upit oko Zadar Fashion Nights tek kratko kazala: "Je li to zovete zato što nisu plaćeni honorari? Ne bih to komentirala, postoje drugi putevi da se to riješi, ne želim javnu svađu".

Neki ipak dobili honorare

Među onima koji su nosili revije te ipak dobili honorar za odrađeno je aktualni Mister Hrvatske Vanja Grgec, koji je za Index izjavio: "Ja sam u korektnom odnosu s organizacijom Zadar Fashion Nightsa i sve mi je isplaćeno".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.