"Ne treba nam model s modne piste": Izbacili je iz gradskog vijeća jer je preseksi

Screenshot: YouTube

LICE mlade Iranke podiglo je mnogo prašine i prouzročilo veliko negodovanje nakon što joj je zabranjeno obnašanje dužnosti jer je navodno preseksi, piše New York Daily Times.

Nina Saikhali Moradi je, naime, gradska vijećnica izabrana u potpunosti demokratski na izborima prije dva mjeseca, no sada je 27-godišnjakinji zabranjeno obnašanje te dužnosti zbog fizičkog izgleda.

Ona, čini se, za poziciju gradske vijećnice izgleda predobro: "Ne treba nam model s modne piste u vijeću", rekao je jedan od starijih članova izborne komisije, koja je sastavljena od konzervativnih muškaraca.

Zabranu su opravdavali Moradijinim "vulgarnim i antireligijskim" plakatima za izbornu kampanju. Na tim je plakatima njena kosa skrivena ispod hijaba, a šminka nevidljiva, ako je uopće ima.

No, čini se da problem leži u tome što Moradi predstavlja mladi Iran, borbu za ženska prava te uključivanje mladih u planiranje uređenja grada, a sve to pod sloganom "Mlade ideje za mladu budućnost".

Iako je Moradi svojom kampanjom privukla mnoge mlade ljude, njeni protivnici tvrde kako je pobijedila samo zbog svoje mladosti i ljepote. Ipak, pravni stručnjak Mohammed Olaiyehfard je na njenoj strani: "Protuzakonito je diskvalificirati nekoga nakon što se već kvalificirao za utrku i kasnije pobijedio na izborima", rekao je.

Novi iranski predsjednik, Hassan Rowhani, obećao je da će se, za vrijeme njegovog mandata, sa ženama postupati ispravno i pravedno, a već je ovog tjedna za potpredsjednicu pravnih pitanja izabrao ženu, Elham Aminzadeh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.