Najstrašnija posljedica ekonomske krize: Sisa - "kokain za siromašne"

Screenshot: Vice

NITKO ne zna što se prvo pojavilo, ekonomska kriza koja je poharala Grčku ili "sisa" (ili "šiša"), droga poznata i pod imenom "kokain za siromašne". Ono što svi znaju jest da je sisa nemilosrdni ubojica. Uz cijenu od samo dva eura po "šutu", mogli bismo je nazvati savršenom drogom za zemlju koja već duže vrijeme pati od posljedica ekonomske krize.

"U svijetu droga, ova je vjerojatno najgora. Od nje vam tijelo izgara iznutra, čini vas agresivnima i od nje ćete na kraju zasigurno poludjeti. No, jeftina je, lako ju je nabaviti i svi je koriste", rekla je Maria, bivša ovisnica o heroinu.

Izlaz za beskućnike i sirotinju

Ekipa Vicea posjetila je Atenu kako bi doznali nešto više o ovoj pošasti i upoznali svijet s drogom koja je već ionako opterećeni zdravstveni sustav Grčke stavila pod još veći pritisak. Neki tvrde da je gora od "Krokodila", droge koja je poharala Rusiju i o kojoj je Vice već snimio dokumentarac. Međutim, rangiranje opijata u ovom je kontekstu besmisleno, a droga koja je vjerojatno potekla iz Afrike ili Azije, krivac je za val ubojstava, prostitucije i silovanja koji su se proširili Grčkom i zadali dodatni udarac izmučenoj državi i njenim stanovnicima.


Sisa je svojevrsni "izlaz" tisućama beskućnika koji su prisiljeni živjeti u apsolutnom siromaštvu i beznađu, a riječ je inačici kristalnog metamfetamina "začinjenog" baterijskom kiselinom, uljem za motore, a ponekad i šamponom. Posljedice su zastrašujućeMeđutim, droga je dizajnirana za društvo u očaju i mnogi upravo to smatraju njenim najgorim obilježjem. Lako je dostupna i izuzetno popularna kod onih koji ne mogu priuštiti skuplje droge kao što su heroin i kokain.

Posljedice šest godina duge recesije

"Kriza je dilerima omogućila da promoviraju novu, jeftinu drogu - kokain za siromašne. Možete je ubrizgati u venu ili šmrkati, a nastaje u kućnim laboratorijima", rekao je Charalampos Poulopoulos, čelni čovjek Ketheae, glavnog grčkog centra za borbu protiv ovisnosti.

Diljem Grčke, nuspojave šest godina duge recesije bile su nemilosrdne. Depresija, u kombinaciji sa zlouporabom droga i alkohola, porasla je do nevjerojatnih razmjera. Prihod prosječne obitelji u Grčkoj pao je za 40% što je dovelo do porasta kriminala i prostitucije koja je kod mnogih uživatelja brz način da dođu do novca potrebnog za financiranje svoje ovisnosti.

Kriminal, prostitucija i bolesti


"Očaj je sveprisutan i navodi žene da pristanu na nezaštićene seksualne odnose kako bi mogle povećati svoju zaradu, a kad na sve to dodate i činjenicu da sisa pojačava seksualni nagon i smanjuje moć rasuđivanja, zabilježen je i velik broj neželjenih trudnoća", rekla je psihologinja Eleni Marini i dodala da je broj oboljelih od HIV-a također u porastu. 

Vodeća grčka konzervativna koalicija pokušala je uhvatiti se u koštac s ovim problemom, ali njihovo je rješenje u najmanju ruku kontroverzno. Niz policijskih racija očisto je ulice od ovisnika i dilera, ali mnogi tvrde kako je riječ o klasičnom guranju pod tepih.

"Sve što čine je marginalizacija tih nesretnika koji na posljetku završavaju u nemilosti dilera koji im nude tobožnju zaštitu", rekao je Poulopoulos.

Posljednji udarac zadali su EU, ESB i MMF

Međutim, problemi ovdje ne staju. Baš u trenutku najveće potrebe, organizacije koje su financirane od države, doživjele su rezove koje zajedničkim snagama potiču Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Posljedica je, naravno, decimiranje kadra Ketheae, koja je od 2009. s 500 članova pala na njih 70.

Stoga, na ulicama Atene vlada mišljenje kako su stroge mjere ne samo neučinkovite već i ubojite. 

U svakom slučaju, sisa je posljedica ekonomske krize i još jedna u nizu novih droga prilagođenih situaciji, ali prije svega vjesnik zastrašujućeg trenda u zemljama pogođenim krizom. Naime, s rastom depresije dolazi i veći broj ovisnika, a s padom cijene opijata, dolaze jeftinije i daleko opasnije inačice postojećih droga koje polagano preuzimaju tržište i uzimaju sve veći broj žrtava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.