"Najsiromašniji predsjednik" dobio ponudu od milijun dolara za Bubu, i da, sve će donirati

Foto: Guliver Image/Getty Images

JEDINI predsjednik države koji ne živi u palači, nosi staru odjeću i vozi Volkswagena Bubu, Urugvajac Jose Mujica, kazao je da je dobio ponudu za svoj automobil, koji je postao simbol njegova skromnog načina života.

"Najsiromašniji predsjednik na svijetu", više je puta kazao da ne voli da ga se tako zove jer je dovoljno dugo u politici da zna da bi bilo glupo tvrditi da je ovakav način života za svakoga, iako bi volio da i drugi žive njegovim stilom života. Ipak, svakim svojim novim potezom sve više oduševljava svijet i potvrđuje titulu.

Što je napravio i sad: za urugvajski tjednik Busqueda kazao je da mu je arapski šeik ponudio milijun dolara za njegov automobil te pritom dodao da ako stvarno dobije taj novac, da će ga donirati za beskućnike. S druge strane, nedavno mu je meksički ambasador predložio da Bubu stavi na aukciju u Meksiku te da misli da za nju može dobiti četiri kamiona. A za slučaj da se odvije taj scenarij, Mujica bi kamione donirao u javno zdravstvo, poručio je.

Osim toga, dodao je da bi radio Bubu stavio na dražbu jer "nije vezan za automobile" te se našalio da auto ionako dosad nije prodao zbog svog psa Manuele, koji ima samo tri noge, prenosi Guardian.

Kad su ga pitali zašto bi netko platio velik novac za taj njegov mali i stari auto, Mujica je kazao: "Ljudi su pomalo fetišisti, trebaju nam neki materijalni simboli". Dodao je da on sam čuva čekić i lopatu koji su pripadali njegovom ocu: "To su male stvari za ostatak svijeta, ali puno znače vama samima".

Mujica je svjetsku popularnost stekao kad je preuzeo ulogu predsjednika države 2010. te pritom objavio da se čitava njegova imovina svodi na Bubu iz 1987. godine. Trošna farma na kojoj živi tad je glasila na njegovu suprugu. U međuvremenu ju je ipak prepisao na sebe, a mjesečno zarađuje 11.000 dolara, od čega 20 posto donira za svoj politički pokret. Ranije ove godine njegovo ukupno bogatstvo procijenjeno je na 322.883 dolara, od čega farma vrijedi 108 tisuća.

Mujica je na kraju svog mandata: 30. studenog u Urugvaju je na rasporedu drugi krug izbora koji će odlučiti o njegovom nasljedniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.