Luda metoda koja bi nam trebala pomoći da smršavimo ili prestanemo piti i pušiti

Foto: Shutterstock

NEDOVOLJNO čvrst karakter, glavna boljka mnogih koji pokušavaju smršavjeti ili prestati pušiti, mogao bi postati prošlost uz pomoć jednostavne i omiljene retro igrice.

Prema novom istraživanju igranje Tetrisa samo tri minute može smanjiti želju za stvarima o kojima smo ovisni za čak četvrtinu, prenosi Independent. Vizualna stimulacija koju igra omogućava uzrokuje "pojačavanje snage volje", tvrde psiholozi s Instituta sveučilišta Plymouth. 

Oni objašnjavaju da slaganje jednostavnih blokova ljudima koji se bore s držanjem dijete ili prestankom pušenja i konzumiranja alkohola može omogućiti "brz i jednostavan" nadomjestak: "Epizode želje normalno traju samo nekoliko minuta, a za vrijeme toga osoba vizualizira što želi i nagradu koju to sa sobom donosi. Često to rezultira time da osoba popusti i konzumira upravo ono čemu pokušava odoljeti. Ali, igrajući Tetris u kratkim intervalima sprečavate da mozak stvara slike koje tjeraju na grijeh. A bez njih želja nestaje", poručuju psiholozi.

Sve to skupa zvuči prejednostavno da bi bilo istinito, ali i dovoljno jednostavno da se isplati probati. Doduše, mogli biste jednu ovisnost zamijeniti drugom, ali Tetris je za zdravlje definitivno manje štetan od viška kilograma ili pretjeranog uživanja u alkoholu i duhanu.

Inače, ovo nije prvi put da stručnjaci tvrde da je Tetris više od igrice: prije dvije godine britanski istraživači povezali su ga s ublažavanjem simptoma PTSP-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.