Kobni Apple: Zbog bijednih radnih uvjeta ostala paralizirana

Foto: University Research Group

TIAN YU radila je biše od 12 sati dnevno, šest dana u tjednu, a ponekad je i preskakala vrijeme za obrok kako bi radila prekovremeno, sve dok se nije bacila sa četvrtog kata, piše The Guardian.

Živjela je u domu za radnike najveće tvornice za Appleove gadgete u Kini. Loši uvjeti na poslu natjerali su je da si pokuša oduzeti život jer je propadala fizički i psihički.

Ona u toj ideji nije usamljena. Naime, život si je pokušalo oduzeti još 18 radnika, svi redom mlađi od 25 godina, a njih 14 u tom je naumu i uspjelo. Tian Yu je preživjela; bila je 12 dana u komi, pretrpjela frakture kralježnice i kukova, a paralizirana je od struka naniže. Tada je imala samo 17 godina.

Tian Yu je konačni slom doživjela kada nije dobila mjesečnu plaću zbog neke administrativne pogreške stoga je depresivna skočila kroz prozor. Tvrtka joj je dugovala oko 1400 kuna, što je otprilike četvrtina cijene novog iPhonea 5.

Mjere opreza koje je tvrtka poduzela kako se ovakvi slučajevi više ne bi događali svode se na sigurnosnu mrežu koju su postavili ispod radničkih domova kako bi spriječili samoubojstva, iako iz Applea tvrde kako su sugerirali Foxconnu da unaprijedi uvjete za radnike, ali to je ostalo na praznim riječima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.