Kako je hrvatska serija prokrčila svoj put do Hollywooda

Foto: PocivaliUMiru/Facebook

HRVATSKA serija "Počivali u miru" dobit će svoju američku inačicu.

Priča o televizijskoj novinarki i zatvorskom čuvaru čiju je prvu sezonu početkom 2013. godine na HRT-u imala prilike vidjeti domaća publika postala je tako prvi hrvatski televizijski proizvod koji je zainteresirao Hollywood.

"Hrvatske nema na karti, ali uspjeli smo uz pomoć Šveđana"

Poznati filmski studio Lionsgate bio je pritom najbrži, kazao je za Index autor formata Dario Vince, vlasnik produkcijske kuće Ring produkcija o seriji nastaloj prema izvornoj ideji Koraljke Meštrović i Gorana Rukavine, scenariju Saše Podgorelca te suradnika Ivora Martinića i Ivana Turkovića Krnjaka, dodajući kako je bilo potrebno puno truda da se Amerikancima Hrvatska nađe na radaru: "Američka industrija zabave, filma i televizije već godinama funkcionira na način da je u stalnoj potrazi za originalnim idejama, a tržište ideja nema granica.

Američka medijska industrija je s jedne strane vrlo zatvorena - u smislu da rijetko ili nikada ne puštaju na svoje tržište gotove, tzv. 'ready-made' proizvode, ali su jako zainteresirani za kreativne ideje i platforme koje onda adaptiraju prema svojim principima za svoje tržište. To već godinama rade s najboljim engleskim serijama, a u novije vrijeme i sa skandinavskim ili npr. izraelskim.

Hrvatske, nažalost, nema na toj karti, ne prati nas se. Za nas je jako važno bilo što nas je primijetila švedska distribucijska kuća Eccho Rights, koja je vjerovala da naša serija ima međunarodni potencijal. Idući važni korak bilo je uvrštenje u službenu konkurenciju festivala televizijske drame u Seoulu, koji postaje jedan od najjačih takvih festivala u svijetu, gdje su prisutni svi najbolji projekti iz cijelog svijeta i koji prate svi koji nešto znače u toj industriji. Nakon toga bilo je puno kontakata, a neki su pregovori još u tijeku. Za otkup gotove serije sve uglavnom zanima hoće li biti više sezona, jer na tome počiva ekonomika televizijskog posla, međutim ima i onih koje zanima otkup formata. Lionsgate je bio najbrži", objašnjava Vince.

U trenutku kad se ovakva akvizicija dogodi još uvijek nema garancije da će serija biti snimljena, ali, tvrdi Vince, budući da je u pitanju jedan od pet najvećih studija u svijetu, koji stoji iza filmskih hitova kao što su "Sumrak Saga" i "Igre gladi" ili serija "Momci s Madisona", "Trava", "Bolničarka Jackie" ili "Anger Management", šanse su prilično velike: "U ovom poslu nikada ništa nije sigurno, dok nešto ne dođe na ekrane. Pa i tada se, barem u Americi, uvijek počinje pilotom, nakon kojega se ugovaraju sezone.

Da je našu seriju kupila bilo koja kuća, bilo bi to jako neizvjesno. Kada projekt nakon puno razmatranja uzme Lionsgate, situacija je nešto drugačija. U ovom trenutku oni u Americi imaju tridesetak premijernih TV serija, pa su šanse da ovaj projekt nađe televiziju koja će ga emitirati bitno veće. Ali, to će biti njihov projekt koji se može i jako razlikovati od našeg".

Svidio im se originalan sklop teme, žanra i strukture pripovijedanja, ali i glavna ženska uloga

To je ujedno i naznaka odgovora na pitanje u kojoj mjeri originalni autor, nakon ovakve kupovine, ima utjecaj na daljnji razvoj serije: "O tome ne smijem govoriti, ali naša uloga sigurno dalje više nije značajna, kad se radi o američkoj seriji. Na raspolaganju sam im za svaki tip konzultacija. Autori hrvatskog formata imaju osigurano mjesto na špici američke serije kao i podatak da je serija rađena po hrvatskom izvornom formatu", objasnio je Vince.

U svakom slučaju neosporivo je da se Amerikancima ono što su vidjeli u 12 epizoda dosad snimljenih o dogodovštinama Lucije Car i Martina Strugara prilično svidjelo. Objašnjavajući što ih je izdvojilo iz mase Vince je kazao: "Kao prvo, mislim da je svima bilo iznenađenje da iz Hrvatske može doći nešto suvremeno, što i tematski i strukturom, a i izvedbom korespondira s novijim trendovima.

Mi smo na tom tržištu potpuna novost. Ono što mislim da se dopalo Amerikancima je neobičan i originalan sklop teme, žanra i strukture pripovijedanja - priča koja je i kriminalistička, ali i politička i socijalna, koja povezuje i male ljude, velike kriminalce, medije, politiku i tajne službe. Dodatno, okvir zatvorskog groblja, kao ishodišta priče valjda im se učinio zanimljivim potencijalom. Mislim da se naša priča poklopila i sa sve prisutnijim trendom žena u glavnim ulogama TV serija".

Ipak, recept za uspjeh ne ostaje samo na talentu i dobrom proizvodu, budući da su pregovori bili iznimno temeljiti. U pitanju je pravi presedan na ovim prostorima, što automatski znači i veliko neistraženo područje, ali i uvid u to kako televizijska produkcija funkcionira na svjetskoj razini: "Amerikanci su dugo proučavali i analizirali naš projekt prije nego su ušli u pregovore, koji su trajali skoro tri mjeseca i vodili se oko detalja za koje ja nikada nisam niti čuo niti pomislio da mogu biti predmet ugovora. Puno sam naučio iz tog procesa", objasnio je Vince.

Još uvijek se čeka HRT za drugu sezonu

S druge strane, čini se da svjetski uspjeh ne garantira i daljnje glatko poslovanje, budući da je Ring produkcija još uvijek u pregovorima oko snimanja druge sezone s HRT-om: "Volio bih da vam mogu reći nešto konkretno o tim pregovorima, ali na žalost ne mogu. Mi drugu sezonu imamo većim dijelom napisanu i čekamo da se HRT odluči želi li dalje ulagati u uspješan projekt. Nestrpljivi smo, ne samo zato što vjerujemo da nam je druga sezona bolja od prve i jako je želimo snimati, nego i zato što nekoliko europskih televizija čeka tu vijest kako bi odlučili hoće li otkupiti gotovu seriju za emitiranje.

Na neki način mi se tu borimo i da pokrenemo izvozne kanale za hrvatske dramske sadržaje, što može imati mnoge pozitivne rezultate ne samo za nezavisnu hrvatsku kreativnu industriju, nego i za percepciju naše zemlje u svijetu. To su nažalost pionirski koraci i njih je nemoguće ostvariti bez podrške javne televizije, našeg jedinog kupca u Hrvatskoj", zaključuje Vince.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.