Google obilježio 40. rođendan Rubikove kocke

Screenshot: Google

ŽELITE li se danas zabaviti ili ubiti malo slobodnog vremena, skoknite na naslovnu stranicu najpoznatije tražilice na svijetu i tamo ćete pronaći simpatičnu igru.

Naime, uz pomoć miša moći ćete složiti Rubikovu kocku, a riječ je o još jednom interaktivnom doodleu kojim je Google obilježio 40. rođendan ove popularne igračke.

Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka, koju je 1974. godine izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Rubik je igračku prvobitno nazvao "Čarobna kocka" i licencirao je 1980. godine, a ona je doživjela nezapamćen uspjeh, prvo u Njemačkoj, gdje je 1980. proglašena igračkom godine, a zatim i širom svijeta. Do 2005. je prodano preko 300 milijuna primjeraka ove igračke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u ispod 30 poteza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.