Dobra vijest za ljubitelje slatkog: Stigao je 3D printer čokolade

ČOKOHOLIČARI diljem svijeta zasigurno će biti oduševljeni novim 3D printerom koji kao medij koristi čokoladu.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Exeter, predvođeni znanstvenikom Liang Haom, ovih su dana svoj neobičan proizvod predstavili javnosti, prenosi Daily Mail.

Ideja printera vrlo je jednostavna. Prije odlaska u kupnju, na računalu izdizajnirate oblik čokoladne slastice, snimite je na USB stick i odnesete u specijalizirani dućan, gdje će vam je isprintati u originalni proizvod, kojim ćete razveseliti goste na proslavi dječjeg rođendana, impresionirati svog partnera, ili sami uživati u svojim slatkim umjetničkim djelima.

Najveći problem znanstvenicima je predstavljala sama čokolada kao materijal za printanje, jer zahtjeva vrlo precizne cikluse zagrijavanja i hlađenja koje je potrebno integrirati u odgovarajuću brzinu protoka. Izradom uspješnog kontrolnog sustava tog procesa, uspjeli su realizirati projekt i proizvesti prvi funkcionalni svjetski 3D printer koji koristi čokoladu kao sirovinu za slojevito printanje 3D objekata.

Prema navodima doktora Haoa uređaj je izuzetno jednostavan za korištenje. "Sve što je potrebno učiniti je rastopiti ponešto čokolade i napuniti pripadajući spremnik, uključiti maštu i čokoladno printanje može početi", izjavio je Hao za BBC.

Naravno, printer nije namijenjen "običnim" korisnicima, a tome u prilog ide i cijena od 20 tisuća kuna.

















Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.