Avantura duga 6800 kilometara: Pješke prošao cijelom dužinom rijeke Nil

Foto: Facebook

LEVISON WOOD iz engleskog Staffordshirea krenuo je na avanturu dugu devet mjeseci, propješačio 6800 kilometara i postao prva osoba na svijetu koja je uspjela prohodati cijelom dužinom Nila.

Ovaj 32-godišnji bivši časnik britanske vojske na putovanje je krenuo u prosincu 2013. godine iz Ruande, a isto je okončao u rujnu prošle godine, nakon što je pješke prešao čak šest afričkih država i stigao na obalu Mediterana u Egiptu.Tijekom ovog nevjerojatnog pothvata slijedile su ga kamere TV kuće Channel 4 koja je o njemu snimila i dokumentarac, čija se prva epizoda emitira večeras.

Na svojem putovanju susreo se s raznim preprekama, a najgora od njih je bila smrt kolege, američkog putopisca Matthewa Powera koji je preminuo samo tjedan dana nakon što im se pridružio u ovoj avanturi.

Power se prvo onesvijestio od iscrpljenosti, a poslije nekoliko sati je preminuo. Tragični događaj zbio se u Ugandi u ožujku, prenosi Daily Mail.

 

"Užasno sam se osjećao. Znao sam da toplotni udar može biti fatalan, no njegova smrt nas je sve posve iznenadila, nitko to nije mogao očekivati, a u tako zabačenom mjestu mi mu nismo mogli pružiti adekvatnu pomoć", kazao je.

Osim smrti prijatelja, naišao je i na druge prepreke. U Južnom Sudanu našao se u središtu sukoba, kada su militanti napali UN-ovu bazu. U tom sukobu poginulo je nekoliko izbjeglica koji su u njoj bili smješteni.

"Bila je to vrla neugodna situacija. Jedno je kad naiđeš na takvu situaciju kada si u vojsci, a posve drugo kada nemaš apsolutno nikakve podrške", otkrio je.

Zbog sukoba je morao odustati od 644 kilometra preostalog puta do države Sudan, u koju je stigao zrakoplovom svojeg tima.

"Jedan od vojnika je prislonio pušku na moju glavu i kazao mi da ako ne odem iz države da će me ubiti, bio sam prisiljen otići", kazao je Levison.

Procjenjuje se da je tijekom putovanja napravio čak sedam milijuna koraka, a dnevno je prosječno prelazio 32 kilometra te je gotovo uvijek imao društvo.

"Afrika me oduvijek privlačila i fascinirala, kao i Nil. Kada sam počeo razmišljati o najvećoj ekspediciji koju sam mogao zamisliti, došao sam do ideje da propješačim Nil", objasnio je Levison koji je tijekom putovanja ostvario i bliske susrete s krokodilima, bizonima, slonovima i vodenkonjima, dok je onaj s krokodilom u Ugandi bio daleko najopasniji.

Iako se susreo s mnogim opasnostima, Levison smatra kako mu je u avanturi uvelike pomogla napredna tehnologija (Google karte i satelitski telefoni) koja je u ovakvim pothvatima pravi luksuz.
 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.