Arheolozi u Turskoj pronašli "vrata pakla"

Screenshot: YouTube

IAKO zvuči kao zaplet novog filma o Indiani Jonesu, riječ je o arheološkom otkriću, a arheolozi tvrde da su pronašli "Vrata pakla", prema grčkim i rimskim legendama, radi se o "portalu u podzemlje".

Prolaz se nalazi u antičkom gradu Hierapolisu, to jest, području na kojem se danas nalazi grad Pamukkale na jugozapadu Turske, piše Daily Mail. Na lokaciji vrata nalazi se hram, koji istovremeno ima obilježja grčke i rimske kulture. Vrata, naravno, vode do stepenica koje se spuštaju u špilju, a špilja je poznata po otrovnim plinovima.


"Sve je prepuno para zbog kojih se teško može vidjeti tlo pod nogama, a ugibaju i životinje koje tamo slučajno zalutaju. Unutra sam ubacio lastavicu koja je posljednji put udahnula i uginula", napisao je grčki geograf Strabo u jednom od svojih tekstova nastalih 63 godine prije Krista.

Talijanski arheolog Francesco D'Andria vođa je ovog istraživanja, a detalje istraživanja otkrio je na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu.

"Naša se otkrića podudaraju s antičkim pričama o vratima pakla, a otkrili smo i nekoliko ptica koje su uginule zbog isparavanja", dodao je D'Andria koji je 2011. godine pronašao grobnicu svetog Filipa, jednog od 12 apostola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.