Amal Clooney: Upozorili su me da mi prijeti uhićenje

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMAL CLOONEY, odvjetnici za ljudska prava, prijetilo je uhićenje nakon što je kritizirala pravosuđe u Egiptu, zbog kojeg su uhićena trojica novinara Al Jazeere, piše britanski Telegraph.

Britansko-libanonska odvjetnica, koja se za Georgea Clooneyja udala u rujnu prošle godine, zastupala je Mohameda Fahmyja. jednog od trojce novinara optuženih za terorizam u prosincu 2013. Ovog četvrtka je egipatski sud poništio zatvorske kazne izrečene trojici novinara i naložio novo suđenje.

Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog podrijetla Mohamed Fahmy i egipatski državljanin Baher Mohamed služili su sedam do deset godina zatvora zbog pomaganja zabranjenom Muslimanskom bratstvu i objavljivanja netočnih vijesti o Egiptu. Slučaj je izazvao velike međunarodne kritike.

Clooney je u intervjuu kazala da je izvještaj kojem je bila koautorica, o nezavisnosti egipatskog sudstva (što je politički vrlo osjetljiva tema u zemlji), bio toliko kontroverzan da su je upozorili da bi mogla biti uhićena ako ode u posjet Kairu.

"Kad sam krenula objaviti izvještaj, zabranili su nam da to napravimo u Kairu. Rekli su: 'Ovaj izvještaj kritizira vojsku, sudstvo ili vladu?'. Mi smo kazali: 'Da'. Tad su nam rekli: 'U tom slučaju, riskirate uhićenje'".

U izvještaju, koji je sastavljen u ime Međunarodne odvjetničke komore, ukazuje se na širok spektar utjecaja koji vlada ima nad sucima i državnim odvjetnicima te se preporučuje ukidanje ručnog biranja sudaca u slučajevima visokog profila. Clooney je zbog prikupljanja informacija u Egiptu bila u lipnju 2013., prije nego što je izvještaj objavljen u veljači 2014.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.