Zoološki vrt u San Diegu dobio dvije pande

Foto: Profimedia

Dvije kineske velike pande postale su stanovnici Kalifornije nakon što je u četvrtak, na međunarodnoj ceremoniji za javnost, otvorena njihova nastamba u zoološkom vrtu u San Diegu.

Pande, Yun Chuan i Xin Bao, prve su koje su ušle u Sjedinjene Države unatrag 21 godinu. Dočekali su ih guverner Kalifornije, Gavin Newsom, i kineski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Xie Feng.

Yun Chuan, 5-godišnji mužjak, lako se prepoznaje po dugom, blago šiljastom nosu, dok je Xin Bao, 4-godišnja ženka s velikim pahuljastim ušima, čije ime znači "dragocjeno blago prosperiteta i obilja".

Yun Chuanovo ime znači "velika rijeka oblaka". Njegova majka, Zhen Zhen, rođena je u zoološkom vrtu u San Diegu, 2007. godine.

Zoološki vrt blisko surađuje s kineskim stručnjacima kako bi pomogao u razdoblju prilagodbe i razumijevanju potreba dviju pandi. Par uživa u svježim bambusima i lokalnoj izvedbi "wotoua", tradicionalnog kineskog kukuruznog kruha kuhanog na pari koji se također naziva "pandin kruh".

If there's one thing you know about giant pandas, it's probably that they eat bamboo 🎋 With over 1,000 species of...

Objavljuje San Diego ZooNedjelja, 4. kolovoza 2024.

"Dolazak Yun Chuana i Xin Baoa dok slavimo 45. obljetnicu naših diplomatskih veza poslao je jasnu i važnu poruku. Kinesko-američka suradnja na očuvanju pandi neće prestati. Naša međuljudska razmjena i nacionalna suradnja neće prestati, a jednom kada se otvore, vrata kinesko-američkog prijateljstva neće se ponovno zatvoriti", rekao je veleposlanik Xie Feng.

Guverner Newsom rekao je da nove pande govore o slavljenju naše zajedničke ljudskosti. "Radi se o slavljenju stvari koje nas povezuju", dodao je.

Posjetitelji oduševljeni pandama

Posjetitelji svih dobi bili su oduševljeni ljupkošću pandi u nastambi u četvrtak.

"Nikad nisam vidio pandu, vidio sam ih samo u dokumentarcima o prirodi", rekao je Kobi Davis iz Michigana. "Super su slatki. Samo nekako ljenčare, znaš, ima šarma u tome", dodao je Davis.

Keena Butcher iz Kanade nazvala ih je "tihim, zamišljenim stvorenjima koja samo shvaćaju da možemo imati nade za našu budućnost ako ih možemo sačuvati".

Kineska komunistička vlada dugo je koristila "diplomaciju pandi" za jačanje meke moći zemlje, posuđujući velike, ali umiljate crno-bijele medvjede zoološkim vrtovima u raznim zemljama tijekom desetljeća kao veleposlanike dobre volje među životinjama.

Krajem 2023. Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu oprostio se od svojih voljenih velikih pandi koje su vraćene u Kinu usred pojačanih napetosti između dviju globalnih supersila.

U svibnju ove godine, Nacionalni zoološki vrt rekao je da će Kina do kraja godine poslati dvije mlade pande u Washington.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.