Znate li kako rashladiti pregrijanog ljubimca?

Foto: EPA

Vrućine teško podnose ljudi, ali i životinje. Visoke temperature najteže podnose brahiocefalične pasmine (npr. mops, francuski i engleski buldog), dugodlake pasmine (npr. Lhasa Apso), te seniori i štenci. To su ujedno i psi koji su u većoj opasnosti od toplinskog udara, prema Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Normalna temperatura tijela psa je između 38 i 39.2 stupnja Celzijeva, dok na 40 pas pati od toplinske iscrpljenosti. Kada temperatura tijela psa dosegne 42.8 stupnjeva Celzijeva, govorimo o toplinskom udaru.

Simptomi toplinskog udara su dahtanje, otežano i ubrzano disanje, pretjerana žeđ, zažarene sluznice i jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proljev, letargija, te gubitak ravnoteže.

Dragi vlasnici kućnih ljubimaca, molimo vas da obratite pozornost na simptome toplinskog udara kod naših četveronožnih...

Objavljuje Veterinarski fakultet Sveučilišta u ZagrebuSrijeda, 10. srpnja 2024.

Groomerica Mia Övernäs kaže da je, prema znanstvenoj literaturi, ključno ponuditi psu vodu i aktivno ga hladiti prije i tijekom transporta do veterinara.

“Dahtanje troši puno tekućine, pa je treba nadoknaditi kako biste izbjegli probleme s dehidracijom”, napisala je u viralnoj objavi.

Ističe da propuh također povećava učinak hlađenja.

“Redovito provjeravajte tjelesnu temperaturu psa i prestanite s hlađenjem kada padne na 39 stupnjeva Celzijevih. U suprotnom, pas riskira da mu bude previše hladno, što također može uzrokovati probleme, uključujući pokretanje procesa stvaranja topline u tijelu”, dodala je.

📌🐶Some thoughts on the occasion of another "viral" post on social media that dog groomers also share 🐶📌 We, as a...

Objavljuje Mia ÖvernäsPonedjeljak, 24. lipnja 2024.

Kako biste izbjegli toplinski udar, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu savjetuje:

  1. Izbjegavajte šetnje sredinom dana.
  2. Osigurajte svojim ljubimcima pitku, svježu vodu.
  3. Rashladite svog ljubimca ljetnim slasticama (voće koje smiju jesti, npr. jabuka,dinja,borovnica,banana).
  4. Planirajte šetnje rano ujutro i kasno navečer.
  5. Prilikom izlaska iz klimatiziranog prostora, osigurajte svom ljubimcu dovoljno vremena za prilagodbu na vanjske temperature kako bi se izbjegao temperaturni šok.
  6. Ako primijetite neki od simptoma toplinskog udara, potražite pomoć kod svog veterinara.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.