Zašto vrane priređuju pogrebe za svoje mrtve?

Foto: 123 rf

OVO je ponašanje odavno poznato, ali sve dosad nije potpuno razjašnjeno.

Kod vrana je okupljanje oko tijela pokojnika sasvim normalno ponašanje. Mrtvu vranu tako će na ulici ili u polju okružiti nekoliko ili više desetaka vrana. Takvi pogrebi su više puta viđeni i dokumentirani, no ostalo je nejasno zašto se oni događaju. Upravo zato, znanstvenici sa Sveučilišta Washington napravili su mali eksperiment, kako bi zasnali razlog.
 
Možda ne znate podatak kako prilikom istraživanja ponašanja vrana, istraživači nose prilično jezive maske. Naime, vrane nauče prepoznavati pojedina lica, a zatim uče svoje potomstvo tko ili što su potencijalne opasnosti, na koje moraju paziti. I upravo zato što vrane imaju takvu memoriju, istraživači bi mogli biti u nemilosti lokalnim vranama desetljećima. Kako bi izbjegli takve situacije, istraživači nose maske, ali i znakove za ljude, kojima objašnjavaju čime se bave.
 
Sve počinje time da jedan istraživač pobaca razne grickalice po podu, a vrane se počinju okupljati. Za to vrijeme, drugi se s maskom na licu ubacuje među ptice, dok u ruci drži prepariranu vranu. Tu osobu vrane pamte kao zlu, čak i 6 tjedana kasnije i ako se idući put pojavi među njima praznih ruku. Također, vranama će trebati i nešto više vremena da se ponovno približe izvoru hrane, nakon što vide osobu s mrtvom vranom na tom području.
 
S druge strane, ako maskirani istraživač u ruci nosi goluba, vrane će biti manje ljute i neprijateljski nastrojene prema njemu, a neće se niti previše ustručavati oko ponovnog povratka na isto mjesto. Zaključak? Prizor mrtve vrane, ostavlja trajni dojam na one žive.
 
Drugim riječima, vrane obraćaju pozornost na svoje mrtve prijatelje, jer im je to prilika za opstanak, odnosno prilika da saznaju tko ili što su im potencijalne opasnosti (ljudi, životinje i situacije).
 
Tako je očito kako vrane znaju prepoznati svoje prijatelje, ali i neprijatelje. Okupljajući se oko mrtvih kolega, za njih je lekcija o tome što je uzrokovalo smrt, kako bi se izbjegla slična sudbina.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.