Većina mačaka obožava sirovo meso, ali koliko je ono zdravo za njih?

Foto: Pixabay

POSTOJE različiti oblici prehrane koje možete izabrati za svog ljubimca, a sirova hrana se smatra jednom od najzdravijih opcija. Bez obzira na to je li vaša maca ikada ulovila miša ili ne, ona je urođeni mesožder i lovac. Divlje vrste mačaka skoro sve hranjive tvari dobivaju iz plijena koji ulove. Stoga, iako su domaće mačke navikle na suhu hranu, i sirova im svakako odgovara.

Aminokiseline i taurin

Sirovo meso je izvor amino i masnih kiselina, a one su ključne za zdravlje mačke. Izbjegavanjem suhe hrane, mačke smanjuju unos ugljikohidrata, koji ne samo da im nisu nužni, već sadrže i šećer. Šećer može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba kod mačaka, uključujući upale, artritis, oboljenje urinarnog trakta, dijabetes i pretilost, piše Cats on Catnip.

S tim što im pretilost prijeti i pri prehrani temeljenoj na sirovom mesu, ali su za to veće šanse ako unose hranu bogatu vlaknima. Kada su dobre masti u pitanju, mačkama je potrebno oko 125 miligrama taurina, organske kiseline, u redovnoj prehrani, da bi se osigurao zdrav rad srca. Količina taurina se obično smanjuje kuhanjem, odnosno, prženjem hrane. Zbog toga konzervirana hrana nije toliko bogata ovom aminokiselinom.

Primijećeno je i da sirovo meso pogoduje jačini i čistoći mačjih zubi, kao i kvaliteti njihovog krzna. Vjerovali ili ne, osim poboljšanog zdravlja i izgleda, možete očekivati i bolji zadah svoje mačke. Ipak, važno je spomenuti da osim svih ovih pozitivnih strana, sirovo meso predstavlja i određene rizike.

Rizik 

Imajte na umu da sirovo meso sadrži bakterije poput salmonele i E. coli, koje mogu znatno utjecati na pogoršanje zdravlja. Ove bakterije uništavamo kuhanjem i prženjem mesa. Dobra vijest je što mačke imaju kraći digestivni trakt od nas, što znači da brže probave hranu, pa ih i patogeni brže napuštaju. Štoviše, neke mačke jednostavno ne trpe ovakvu prehranu, pa bi i to trebalo uzeti u obzir.

Preporučljivo je da im obroke ne priprema član kućanstva čije zdravlje je narušeno, jer oni lako mogu prenijeti zarazu ljubimcu. Služite se zamrznutim proizvodima, ali ne i odmrznutim. Nosite rukavice dok im pripremate obrok i poslužite ih u čistoj sredini. Iako je rijetkost da se mačka otruje salmonelom, nikada ne možete u potpunosti ukloniti taj rizik, ma koliko se trudili.

Posavjetujte se s veterinarom oko mačkine prehrane, kako biste osigurali da unose dovoljno vitamina i minerala. Nije mala stvar pripremati obroke za svog ljubimca, jer bi oni trebali biti primjereno hranjivi. Vjerojatno ćete morati dodati i kalcij u njihovu zakusku, za što vam mogu poslužiti mliječni proizvodi sigurni za mačju konzumaciju. Možda to niste znali, ali mačke su uglavnom netolerantne na laktozu, u nekoj mjeri, pa im kravlje mlijeko ne odgovara.

Privikavanje

Mačka bi trebala imati najmanje šest mjeseci prije nego što je sigurno hraniti je na ovaj način. Do tada se pridržavajte suhe hrane ili se konzultirajte s veterinarom. Ako privikavate stariju mačku na novu prehranu, učinite to korak po korak. Dok će neke mačke sa zadovoljstvom usvojiti promjenu, druge će se opirati, posebno zbog toga što pojedine mačke postanu ovisne o suhoj hrani.

Odredite im obroke tako što ćete skloniti posudu kojoj mogu prići u svakom trenutku, a umjesto toga im dajte pripremljenu hranu dva-tri puta dnevno. U jednom trenutku će se naviknuti na obroke koje im vi dajete, pa će koncept hranjenja vezati za vas, a ne za mjesto gdje im je stajala posuda. Ne zaboravite da im ne smijete ostavljati sirovu hranu da stoji po cijeli dan na otvorenom, jer će se pokvariti. Ako je mačka baš izbirljiva, spustite nešto sirovog mesa na njihovu suhu hranu. Možda neće pojesti puno, ali će se priviknuti na miris.

Drugi način je da im pomiješate suhu i sirovu hranu, a da po površini pospete poslastice. Samo obratite pažnju da ne pojedu samo njih, a ostave ostalo. Hranu obavezno usitnite na manje komadiće, jer je za zdravlje mačaka jako bitno da žvaču i tako vježbaju mišiće vilice.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.