Što mislite, zna li pas da je napravio nešto krivo?

123rf.com

STRUČNJACI za ponašanje pasa dugo raspravljaju o tome osjećaju li psi krivnju ili pognuto držanje i molećiv pogled nakon što naprave neku nepodopštinu dolaze zbog naše reakcije.

Pogled koji kod psa pokazuje osjećaj krivnje ili srama tek je mit, smatraju znanstvenici koji ne vjeruju da su psi sposobni za toliko složene osjećaje, unatoč dojmu koji ostavljaju, prenosi britanski Telegraph.

Iako vlasnici pasa vjeruju da njihovi ljubimci imaju karakterističan skrušeni izraz lica nakon što nešto skrive, znanstvenici tvrde kako se ne radi o složenom osjećaju krivnje, nego o reakciji na govor tijela njihovih vlasnika.

U okviru eksperimenta vlasnici su prvo naučili pse da ne pojedu kekse koji su im bili nadohvat, a potom su napuštali sobu, u koju bi zatim ušla druga osoba, koja je uzela kekse ili ih poticala da ih pojedu.

Od vlasnika psa potom bi se tražilo da ponovno uđe u sobu i po psećem izrazu lica zaključi je li keks bio odnesen ili ga je pas pojeo. Vlasnici to nisu uspjeli.

"Da je taj skrušeni izraz zaista izraz osjećaja krivnje, onda bi ga pokazali samo kada su nešto krivo učinili. No to nije bio slučaj", otkrili su znanstvenici s Cambridgea.

I znanstvenica Susan Hazel sa Sveučilišta Adelaide smatra isto. "Provedena su brojna istraživanja i prilično je jasno da psi nemaju i ne pokazuju osjećaj krivnje. Njihov mozak tako ne funkcionira."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.