Saznajte koje namirnice smijete davati macama, a koje su za njih opasne

Foto: Unsplash

SIGURNO ste barem jednom popustili vašoj maci i dali joj neke poslastice s vašeg stola. No neka hrana može biti vrlo opasna za njih. Imamo različite prehrambene potrebe i organizam pa dosta naše hrane mace ne mogu probaviti. Namirnice koje nikada ne biste trebali davati mačkama su - luk, češnjak, grožđe, grožđice, slatkiši u kojima ima šećera, alkohol, kofein, čokolada. Njih treba izbjegavati i u malim dozama. Mnogi su veterinari produžili ovaj popis i dodali još neke namirnice, no svi su se složili da se u mačjoj prehrani ne smije nalaziti više od 15% ljudske hrane. No postoje namirnice koje su sigurne za vaše mačke. 

 

Povrće 

Iako mačkama povrće nije potrebno da bi preživjele, neke od njih vole grickati zelenilo s vremena na vrijeme. Preporučeno povrće su pečene mrkve, šparoge na pari, brokula, zeleni grah, tikvice i sjeckana zelen.

 

Sir

Mnoge mačke vole sir i to je za njih sjajan izvor proteina. No neke su mace osjetljive na laktozu i ona kod njih izaziva proljev. Stoga, ako želite svoju macu počastiti nekim sirom, najbolje je dati joj malu količinu kako biste se uvjerili da ga može probaviti. 

 

Riba

Većina mačaka obožava ribu. Riba je prepuna proteina i drugih hranjivih tvari. No nikako ne treba pretjerivati s ribom jer to može imati štetne posljedice za zdravlje vaše mace. Iako neki veterinari govore kako je dobro mačkama davati sirovu ribu, neki se ipak ne slažu s tim te upozoravaju na štetno djelovanje plave ribe na vitamin B1 u organizmu mačaka. Sirova slatkovodna riba može u sebi nositi trakavice i to je još jedna opasnost koju ovakva prehrana nosi sa sobom. Stoga je ribu najbolje termički obraditi. 

 

Jaja

Jaja su izvrstan izvor proteina za životinje. I ovdje se veterinari razilaze kada je u pitanju davanje sirovih, odnosno termički obrađenih jaja. Iako mace u prirodi redovito jedu sirova jaja, mnogi veterinari to ne preporučuju jer je preopasno. Salmonela i E. Coli sve su češća pojava danas pa vam savjetujemo da jaja skuhate ili ispečete. 

 

Meso

Mačke su mesojedi pa životinjsko meso spada u najsigurniju vrstu namirnica koje možete dati svojoj ljubimici. Kuhana perad najbolja je vrsta mesa koju joj možete poslužiti jer sadrži najviše proteina i najmanje masti. Kao kod jaja i ribe, neki će stručnjaci govoriti da je bolje izbjegavati sirovo meso, dok će drugi govoriti da je to poželjno. Izbor ostaje na vama.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.