Prekrasan Žako: Upoznajte najinteligentnije i najpričljivije papige

Foto: Pexels

ŽAKO papige (Psittacus erithacus), poznate i kao afričke sive papige, slove za jedne od najinteligentnijih ptica na svijetu. Njihova sposobnost oponašanja ljudskog govora i drugih zvukova izvanredna je, a mogu naučiti stotine riječi i fraza. Poznate su po svojoj kognitivnoj sposobnosti da razumiju kontekst riječi koje koriste, što čini komunikaciju s njima izuzetno zanimljivom.

Žako papige su prepoznatljive po svom sivom perju i svijetlocrvenom repu. Njihova prosječna dužina je oko 33 centimetra, a težina varira između 400 i 500 grama. Imaju jak, zakrivljen kljun koji im omogućava lako lomljenje oraha i drugih tvrdih sjemenki.

Ove su papige izrazito društvene ptice koje traže puno pažnje i interakcije. Potrebno im je mnogo mentalne stimulacije, što se može postići igračkama, zagonetkama i redovitom interakcijom s vlasnikom. Žako papige mogu postati depresivne ili razviti ponašajne probleme ako su zanemarene ili im je dosadno.

Ako se dovoljno bavite ovim divnim papigama, uvijek ćete imati nekoga za razgovor, no računajte i na dio kada one mogu kopirati i proste riječi te svađu.

Ove su papige izuzetno zanimljive, no kao i svaki drugi ljubimac, i njima je potreban odgovoran vlasnik koji će se prije nego što nabavi žakoa dobro raspitati i saznati sve što je potrebno da ljubimac bude sretan. Kako izgleda jedan dnevni razgovor s ovom papigom, pogledajte u videu.

@s_pellar Nas mali ritual tijekom dana. Ovo je lijepa strana Zakoa. Uskoro cu objaviti i ruznu 😊 #african#zako #siviafrickizako #papiga #papagaj #africangrey #africangreyparrot #africanparrot #ptica #bird #papagajkojiprica #croatia #balkan ♬ original sound - s_pellar
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.