Pčele pronalaze utočište od opasnog svijeta u robotskoj košnici

Foto: EPA

ZUJANJE pčela nadjačalo je brujanje robotske ruke, čiju učinkovitost ne može nadmašiti ni jedan pčelar. Stroj je skenirao jednu za drugom hrpu saća u koje bi se moglo smjestiti do dva milijuna pčela i pratiti njihovo stanje, nadzirati prisutnost pesticida i u realnom vremenu obavijestiti o svim opasnostima koje prijete koloniji. 

Košnicu iduće generacije razvio je izraelski startup Beewise, koji kaže da je ta vrsta cjelodnevne njege potrebna za minimiziranje rizika propadanja kolonija pčela. U svijetu se drastično smanjio broj pčela, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korištenja pesticida, štetočina i klimatskih promjena. 

Kompanije su provodile različite tehnologije kako bi usporile masovno propadanje kolonija, poput postavljanja senzora na tradicionalne drvene košnice ili umjetnog oprašivanja. 

Košnica ima robotičku ruku, računalni vid i kameru

Beewiseova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smjestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računalnog vida i kamera. Otvori označeni bojom na košnici omogućuju ulazak i izlazak pčela. 

"Sve što bi pčelar učinio robotski mehanizam može oponašati i raditi to učinkovitije, a da se nikad ne umori, ne ode na godišnji odmor i ne žali se", rekao je izvršni direktor Beewisea Saar Safra. To uključuje prikupljanje meda, primjenu lijekova te kombiniranje ili odvajanje košnica.

Beewise je već sklopio poslove vrijedne 40 milijuna dolara s privatnim investitorima, a više od 100 njegovih sustava koriste se u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.