Pas kojeg su htjeli uspavati spasio ženu ispod ruševina u Petrinji

Foto: Facebook

NEMJERLJIVU pomoć članovima HGSS-a daju potražni psi, specijalno obučeni psi za potrage na teško pristupačnim terenima. Spasioci sa svojim psima ovih dana vrijedno rade u Petrinji i drugim mjestima koja su pogođena silovitim potresom.

Priča o psu Dracu i njegovom vodiču Kruni Stipetiću postala je viralna. 

Naime, u statusu koji se dijeli na Facebooku navodi se da je Draco prije nekoliko godina trebao biti uspavan, u skloništu je bio agresivan. Kruno Stipetić vjerovao je da mu samo treba pružiti priliku. I bio je u pravu. Draco, prva njuška HGSS-a, pronašao je i spasio ženu koja je ostala zatrpana u zgradi petrinjske uprave.

Potraga u ruševinama najzahtjevnija je spasilačka disciplina. Vodič mora dobro poznavati svog psa, pas mora vjerovati svom vodiču, a Draco i Kruno su to dokazali i pokazali.

Iza ovog dvojca su brojne akcije spašavanja, a Draco je do sada pronašao preko 10 osoba, što ga svrstava na sam vrh po broju pronalazaka.

Potražni pas može pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar 20 minuta, a u situacijama poput potresa nerijetko se radi o sekundama kada je pronalazak osobe i spašavanje života u pitanju. Nikakva tehnologija ili stroj u tome ne mogu zamijeniti potražne pse, koji i na ovaj način pokazuju zašto je pas čovjekov najbolji prijatelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.