Ovo je popis namirnica koje bi mogle biti pogubne za vašu mačku

Foto: Pexels

MAČKE su vrlo mudre životinje koje će od svojih vlasnika užicati baš sve što požele. Tim četveronožnim stvorenjima teško je odoljeti, ali ipak ste vi osoba koja kupuje namirnice. Vrlo dobro znate što vaša mačka odbija jesti, no morate imati na umu da neke stvari mogu biti otrovne za vaše krzneno klupko te da je poslasticu bolje sačuvati za sebe jer bi posljedice mogle biti pogubne.

Na vrhu popisa ljudske hrane koja je opasna za mačke nalazi se, očekivano, alkohol, koji im se ne smije davati ni pod kojim uvjetima. Moguće nuspojave uključuju teška oštećenja mozga i jetre. 

PetMD navodi da "odrasla mačka zbog žlice alkohola može ostati u komi, a više od toga može je ubiti". 

Na drugom mjestu je čokolada, koja je za neke ljude komadić raja, ali kod mačke može uzrokovati napadaje. Slična kemija u kofeinu može uzrokovati preskakanje srca i napadaje. 

Kako mačke stare, baš kao i ljudi, tako mogu postati osjetljive na laktozu. Ako na to sumnjate, pripazite kako se mačka ponaša nakon pijenja kravljeg mlijeka. Također, izbjegavajte lukovice (luk, češnjak, poriluk) jer njihova dugotrajna konzumacija kod mačaka može izazvati anemiju.

Problematična je i tuna iz konzerve. Ni sirovo meso nije dobra ideja jer, kao i kod ljudi, nosi rizik od opasnih parazita, salmonele i Escherichiae coli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.