Devet pasmina pasa koje se dobro slažu s mačkama

Foto: Pixabay

AKO volite i pse i mačke te ih želite držati unutar istog kućanstva, važno je dobro se pripremiti kako biste osigurali harmoničan odnos između ove dvije vrste.

Stručnjaci American Kennel Cluba tvrde da se određene pasmine pasa bolje slažu s mačkama nego druge. Primjerice, razni terijeri uzgajani su za lov na male životinje, zbog čega na mačke mogu gledati kao na svoj plijen. Sličan je problem i s hrtovima koji su uzgajani za jurenje plijena. 

Iako se određene pasmine bolje slažu s mačkama, stručnjaci napominju da većina pasa može mirno živjeti s mačkama ako su socijalizirani od malih nogu i ako slušaju naredbe.

Nadalje, važno je voditi računa o starosti psa ili mačke ako u dom dovodite novog ljubimca. Ako imate stariju mačku koja voli biti sama, postoje šanse da će se jako loše slagati s razigranim psićem, bez obzira na vrstu.

AKC je izdvojio devet popularnih pasmina koje se dobro slažu s mačkama. Evo koje su sve pasmine našle na njihovom popisu.

Baset

Baseti su odani, strpljivi i smireni. Znaju biti tvrdoglavi, zbog čega ih je teže dresirati, ali su po prirodi miroljubivi i toleriraju druge životinje.

Bigl

Biglovi su uzgajani za lov u čoporu, zbog čega su većinu vremena prijateljski nastrojeni prema drugim ljubimcima. Budući da su druželjubivi, na obiteljske mačke najvjerojatnije će gledati kao na dodatnog člana čopora.

Engleski buldog

Iako izgledaju zastrašujuće, engleski buldozi poznati su po svom ljubaznom temperamentu, a na ostale životinje gledaju kao na prijatelje. Zbog opuštene prirode, buldozi će sigurno uživati u društvu mačke.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalirski španijeli kralja Charlesa su prilagodljivi, nježni i neustrašivi. Iako nisu puno veći od mačaka, malo toga ih može prestrašiti. Osim što se odlično slažu s ljudima, ovi prekrasni psi vole i druge životinje.

Škotski ovčar

Škotski ovčari obožavaju djecu, a neki od njih tu ljubav iskazuju i prema mačkama. Jako su aktivni i treba im puno tjelesne aktivnosti, a u kućanstvu mogu tolerirati druge životinje.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su prilagodljivi i razigrani te trebaju puno tjelesne aktivnosti. Budući da su druželjubivi, mogu se dobro slagati s mačkama.

Labrador

Labradori su dragi i druželjubivi te se odlično slažu sa svima, bez obzira na vrstu. Nježni su, inteligentni i vole udovoljavati svojim vlasnicima.

Patuljasti kontinentalni španijel

Patuljasti kontinentalni španijeli su mali psi, veličine mačke, ali jako razigrani i znatiželjni, zbog čega mačke mogu gledati kao na prijatelje. 

Mops

Mopsevi su puni ljubavi za svoje vlasnike, a kada vlasnici nisu kod kuće, pažnju im pružaju mačke. Iako su mali, uvijek su spremni za igru s mačkama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.