Nervirate li svoju mačku? Ovo je pet stvari koje joj možda idu na živce

Foto: Pexels

Ono što smeta vama, moglo bi smetati i vašem kućnom ljubimcu. Ljude i mačke nerviraju slične stvari, poput neurednog mačjeg WC-a ili glasne glazbe. Možda nesvjesno činite greške koje vašoj mački baš i ne odgovaraju. Ovo je pet stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

1. Prljave kutije za pijesak

Mačji pijesak preporučljivo je mijenjati svaki dan, no to može ovisiti o broju kućnih ljubimaca koji koriste tu kutiju s pijeskom, njihovom zdravstvenom stanju i navikama održavanja čistoće, kao i o vrsti pijeska koji se koristi. Ako vam je svakodnevno čišćenje naporan posao, automatski čistač pijeska odlična je investicija.

2. Pokvarena hrana

Osim što pokvarena ili sirova hrana nije ukusna i loše miriše, može naškoditi vašoj mački. Bakterije poput salmonele mogu se razmnožavati u hrani koja je predugo izložena, pogotovo tijekom toplijih mjeseci. Kada poslužujete obrok svojoj mački, uvijek provjerite rok trajanja, kako mokre tako i suhe hrane.

Ako mačka ne pojede cijeli obrok, preporučljivo je procijeniti količinu hrane na temelju pasmine, dobi i razine aktivnosti vaše mačke, navodi TheSprucePets. Veterinar vam može pružiti smjernice o odgovarajućoj količini.

3. Agresivno maženje

Mačka vas može ogrebati ili ugristi ako joj ne paše kako je mazite. Izuzetno su osjetljive na dodir, stoga je važno paziti gdje i kako ih mazite. Da biste svoju mačku održali sretnom, usredotočite se na područja koja vole, poput glave i vrata, a izbjegavajte maženje duž cijelih leđa. Pratite ponašanje i znakove svoje mačke kako biste shvatili koji način maženja smatraju prihvatljivim ili neprihvatljivim.

4. Buka

Vatromet i grmljavina mogu jako uzrujati mačku. To može uzrokovati probleme poput nervoze, agresivnosti, čak i depresije. Istovremeno, mogu nastati i fizički problemi poput gubitka dlake ili smanjenog apetita. Kako biste pomogli svojoj mački, pokušajte smanjiti izloženost buci - držite je na mirnom mjestu kada je vrijeme loše i izbjegavajte glasnu glazbu.

5. Konkurencija

Mačke mogu biti ljubomorne, bilo da se radi o hrani, prostoru, igračkama ili pažnji ljudi. Nažalost, ljubomora ili čuvanje resursa ponekad može rezultirati agresijom, ovisno o situaciji, često dovodeći do takozvane preusmjerene agresije. Primjerice, ako kućna mačka osjeća prijetnju od vanjske mačke, ali je ne može izravno napasti, mogla bi preusmjeriti svoju agresiju prema drugoj mački unutar kuće ili prema vama. Razumijevanje ponašanja mačaka ključno je za održavanje mira u kući.

Prepoznavanje i poštivanje stvari koje mačke ne vole ključno je za održavanje mirnog i sretnog doma. Prateći njihove znakove, jačamo svoju vezu s mačkama. Ipak, sretna mačka znači sretno kućanstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.