Moć prirode: Snimio je ogromne svjetleće valove i tim prizorom zadivio svijet

Screenshot: YouTube

FOTOGRAF i snimatelj Patrick Coyne ovih je dana bio tema mnogih svjetskih portala. Njegove snimke dupina i velikih valova kroz koje se probija plavo svjetlo postale su instantni hit zbog svog čarobnog izgleda. Sve se to dogodilo u Newport Beachu zbog bioluminiscencije koju je teško opisati riječima. Iako izgleda kao specijalni efekt iz SF filmova, bioluminiscencija je potpuno prirodna pojava. Ona nastaje kada živi organizmi iz mora emitiraju svjetlo, a rezultat je kemijske reakcije.

Mikroorganizmi u moru stvaraju svjetlost plavkaste boje, a ovisno o vremenskim uvjetima bioluminiscenciju možete vidjeti s udaljenosti do stotinu metara. More izgleda kao da sjaji te cijela pojava izgleda poprilično bajkovito. Bioluminiscencija je osobito raširena u moru, a uzrok svjetlucanja ili arduranja (od lat. ardere: gorjeti) mora jesu mnoge praživotinje, mješinci, rakovi, mekušci, ribe.

Češće je viđamo ljeti, kada u toplim morima prostrane površine rasvijetli bičaš Noctiluca miliaris, a u hladnijim morima svijetle prozirni pučinski račići svjetlari iz skupine Euphausiacea. U nastavku pogledajte čarobna videa koja će vas, sigurni smo, ostaviti bez daha. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.