Mačke imaju zdrav i nezdrav odnos s vlasnikom, saznajte kakav je razvila vaša

Foto: Reddit

GODINAMA se vjerovalo da mačke jednostavno ne znaju i ne mogu voljeti svoje vlasnike kao što to čine psi. No posljednja istraživanja dokazala su suprotno. Mačke se mogu vezati za svoje vlasnike, a vezu između mačaka i vlasnika znanstvenici su usporedili s vezom majke i djeteta, odnosno štenaca i mladih majmuna sa svojim roditeljima. Ta veza može biti zdrava i nezdrava.

Zdrava povezanost mačke s vlasnikom očitava se u njezinom odnosu prema vlasniku nakon razdvojenosti. Naime, kada se vlasnik nakon izbivanja vrati kući, mačka koja mu normalno priđe sa željom za fizičkim kontaktom i igrom, izgradila je zdrav odnos i povezanost s vlasnikom. No ako mačka čini suprotno, bježi od vlasnika te pokazuje znakove anksioznosti, ima nezdravu povezanost s vlasnikom.

Isti obrazac ponašanja pronalazimo kod pasa i ljudi, odnosno djece. Prema riječima znanstvenice Kristyn Vitale, mačke, baš kao i psi, pokazuju socijalnu fleksibilnost kada je u pitanju povezanost s ljudima. Većina mačaka u svojim vlasnicima vidi izvor sigurnosti, osobito kada se nađu u novom okruženju i nepoznatim situacijama.

Naravno, postoji određen broj mačaka koje sa svojim vlasnicima neće razviti takav odnos, no one su ipak u manjini. Gotovo 70 posto mačaka privrženo je svojim vlasnicima na način na koji su privrženi psi, no većina ljudi i dalje vjeruje da je veći postotak onih mačaka koje se za svoje vlasnike neće vezati. Stoga ako u svojoj okolini imate ljude koji ne vjeruju da se mačke mogu emocionalno vezati za vlasnike, konačno imate znanstveni dokaz koji potvrđuje da su u krivu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.