VAŽNA TEMA ZA MAČKOLJUPCE

Mačji WC i pijesak, stvari oko kojih nema kompromisa

Foto: Press

NA RADOST svojih vlasnika mačke su veliki čistunci, ali znaju biti i vrlo zahtjevne kada je riječ o njihovim svakodnevnim potrebama. Mačji pijesak i WC oprema imaju u mačjem domu veću važnost nego što to većina vlasnika ovih osebujnih ljubimaca uopće i sluti. U svakom slučaju mačji pijesak je tema oko koje s mačkama nema kompromisa.

Kvalitetan mačji pijesak i prateća oprema osigurat će mački toliko važnu udobnost i diskreciju, a vlasniku će pomoći održati dom čistim i svježim. Danas je u ponudi dostupan uistinu velik izbor mačjih potrepština, uključujući razne vrste pijeska za mačke i prikladnu opremu, kao što su otvorene ili zatvorene mačje WC posude i različit pribor za održavanje (lopatice za čišćenje pijeska, praktične higijenske vrećice, mačji WC otirači, deodoranti za mačji pijesak i slično).

Iako je formula za sreću mačkoljubaca vrlo jednostavna: zadovoljna mačka – sretan vlasnik, odabir prave stvari za ljubimca često uopće nije jednostavan zadatak.

Koji mačji pijesak je najbolji?

Ključna svojstva mačjeg pijeska su njegova dugotrajnost, moć upijanja, čvrstoća grudanja, kontrola mirisa, kontrola prašine i lakoća samoga pijeska. Osim ovih kriterija za odabir najboljeg mačjeg pijeska, u obzir treba uzeti i način života mačke i njenog vlasnika. Ponekad je presudna jednostavnost korištenja pijeska i učestalost potrebe čišćenja mačje WC posude. Ako ne možete odvojiti puno vremena za održavanje higijene mačjeg WC-a, prikladan pijesak može riješiti problem. Najčešći odabir vlasnika mačaka koji su posebno zabrinuti za zdravlje svog ljubimca je ekološki granulat. Mnogim vlasnicima je važan i način odlaganja mačjeg pijeska nakon upotrebe, što se također može razlikovati ovisno o vrsti pijeska. Jedno je sigurno, najbolji pijesak je uvijek onaj koji bi odabrala i vaša mačka.

Prilagodite pijesak mački

Vrlo je važno prilagoditi mačji pijesak samom ljubimcu. Možda će vašoj mački najbolje odgovarati pijesak koji se ne rasipa ili pijesak posebno prilagođen za dugodlake mačke, a možda će se ispostaviti kako vam je potreban pijesak koji ima moć pojačanog odstranjivanja neugodnih mirisa. Ako pak imate mačku koja je osjetljiva na mirise, korištenje pijeska bit će joj ugodnije ako odaberete neutralan pijesak bez mirisa. Mačićima u pravilu najviše odgovara pijesak koji je sitnog zrna, a istodobno je dovoljno nježan za njihove osjetljive šapice.

Mačka će sama najbolje procijeniti što joj odgovara i ona je ta koja će odabrani pijesak koristiti – ili neće. A kako biste vi lakše prepoznali najbolji pijesak za vašu mačku, korisno je znati koje su vam vrste pijeska na raspolaganju i što ih razlikuje te kako ih pravilno koristiti.

Grudajući pijesak ima veliku prednost, a to je da se vrlo lako čisti. Najčešće je riječ o bijelom betonitu. Jednostavno održavanje kutije s grudajućim pijeskom i njegova dugotrajnost čine ga omiljenim među vlasnicima mačaka. Uz prikladno održavanje, ovaj pijesak će potrajati i do mjesec dana. Mačju WC posudu je potrebno napuniti s oko 5-8 cm grudajućeg pijeska. Nakon toga se svakodnevno lopaticom uklanjaju grudice i tvrdi izmet, a kutiju se svaka 2-3 dana nadopuni s malo novog pijeska kako bi se zadržala potrebna dubina podloge. Jednom mjesečno ili kada se higijenske kvalitete pijeska jako smanje, potrebno je promijeniti sav pijesak, uz prethodno pranje WC posude toplom vodom.

Upijajući pijesak koji nije grudajući također će dugo ostati suh i čist, uz redovno uklanjanje čvrstog izmeta. Osigurava i do tjedan dana čistoće te je odabir za vlasnike mačaka koji nemaju mnogo vremena koje bi mogli posvetiti brizi o čistoći mačje kutije s pijeskom. Idealna dubina ovog pijeska u WC posudi treba biti oko 3-5 cm. Cijeli pijesak se treba promijeniti jednom tjedno ili kada počnete osjećati neugodan miris, a svakodnevno uklanjanje čvrstog izmeta produljit će trajanje upijajućeg pijeska. Uz ovaj pijesak mogu se koristiti i deodoranti za mačji pijesak koji pomažu održati svježinu i ugodan miris prostora. Prilikom kompletnog čišćenja, a prije stavljanja novog pijeska, WC posudu je potrebno oprati toplom vodom.

Silikatni pijesak je vrlo popularan jer silikatni kristalići imaju iznimnu moć upijanja. Ova izrazito lagana WC podloga ne stvara prašinu i ne zahtijeva dodatno održavanje izuzev redovnog uklanjanja čvrstog izmeta. Silika gel je savršen izbor za vlasnike koji nemaju mnogo slobodnog vremena i cijene blagodati najsuvremenije tehnologije u proizvodnji mačjeg pijeska. WC posudu ovom podlogom treba napuniti do 3 cm visine. Uz svakodnevno uklanjanje čvrstog izmeta, cijeli pijesak treba promijeniti svaka 3-4 tjedna, kada promijeni boju ili poprimi neugodan miris, naravno, nakon prethodnog pranja WC posude toplom vodom.

Papirnati ili drveni granulat predstavlja prirodnu i ekološki prihvatljivu podlogu za mačji WC. Vrlo je nježan prema mačjim šapicama, prikladan za male i mlade ljubimce. Jednostavan je i praktičan za upotrebu, ali i za odlaganje jer se u malim količinama može bacati čak i u WC školjku. Mačju toaletnu posudu treba napuniti s minimalno 3 cm ili više ovakve podloge. Svakodnevno treba odstraniti onečišćene dijelove podloge pomoću lopatice te dopuniti posudu novom podlogom. Kada podloga izgubi moć zadržavanja neugodnih mirisa, potrebno ju je potpuno promijeniti uz prethodno pranje mačje WC posude toplom vodom.

Gdje smjestiti mačji WC?

Mačke su po prirodi vrlo čiste i sramežljive životinje, kojima treba osigurati visoku razinu higijene, ali i privatnost. Kako bi se mačka osjećala opušteno, mačji WC treba biti dovoljno prostran i prikladne visine, a postaviti ga treba u povučenijem, tišem i lako dostupnom mjestu u domu. Ne smije biti postavljen blizu zdjelica s hranom i vodom. Ako imate više kutija s pijeskom, treba ih rasporediti na različitim mjestima u kući. Priprema i način održavanja kutije s pijeskom ovisi o vrsti pijeska koji ste odabrali za svojeg ljubimca. U svakom slučaju mačji WC treba održavati redovno, kako bi pijesak uvijek bio čist i higijenski. Prilikom čišćenja ili mijenjanja pijeska kao i pri čišćenju kutije s pijeskom savjetuje se nositi rukavice i koristiti prikladan pribor za održavanje WC posuda (lopatice, vrećice) te blaga sredstva za čišćenje, a nakon toga temeljito oprati ruke. Otpad treba baciti na mjesta koja su za to predviđena, prema pravilima odlaganja.

Što učiniti ako mačka ne koristi svoj mačji WC?

I to se događa, mačka ponekad jednostavno ne koristi svoju WC posudu. Razlog za to uvijek postoji, iako ga nije uvijek lako i otkriti.

Neki od mogućih uzroka su poremećaji zdravstvenog stanja. Primjerice, kod upala mokraćnog mjehura mokrenje može biti učestalo i bolno, a mačka tu bol može povezati s kutijom za pijesak pa će izbjegavati obavljanje nužde unutar nje. Kod nekih bolesti javlja se pojačano uzimanje vode te posljedično i češće uriniranje, a neke bolesti vezane uz poremećaje motiliteta, npr. artritis, neurološki problemi ili bolesti mišića, također mogu utjecati na to da mačka jednostavno ne stigne na vrijeme doći do pijeska. Zdravstvene poremećaje treba liječiti.

Razlozi obavljanja nužde izvan mačjeg WC-a mogu ipak biti i druge naravi. Uzrok tom neželjenom ponašanju može biti averzija mačke prema kutiji za pijesak, prema pijesku, prema mjestu na kojem se nalazi njezin WC ili sve to zajedno. Ako mačji WC ima neugodan ili jak miris zbog neprikladnog sredstva za čišćenje ili zbog nedovoljnog čišćenja, to može odbijati mačku. Neodgovarajuća veličina kutije ili visina rubova mogu otežavati mački ulazak (npr. previsoki rubovi otežavaju ulazak mačkama s bolnim zglobovima ili nogama, kao i mačićima). Ostali razlozi mogu biti nečist pijesak, neodgovarajuća tekstura ili miris pijeska. Mačke vole čist pijesak, uglavnom bez mirisa, i ne vole ga dijeliti s drugim mačkama. Privatnost im je također vrlo važna pa kutija s pijeskom ne bi trebala biti na nekom bučnom mjestu, gdje će mačku stalno netko ometati, bilo da su to ukućani ili druge životinje u kućanstvu. Pažljivim promatranjem ljubimca sigurno ćete otkriti o čemu je riječ, a to je prvi korak prema rješenju.

Kada su mačje teme u pitanju, savjeti stručnjaka i iskustva drugih vlasnika mogu puno pomoći, no najbolji savjetnik kojeg možete konzultirati upravo je njezino veličanstvo osobno – vaša mačka.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.