Korgi - mali pas s velikom osobnošću kojemu je nemoguće odoljeti

Foto: 123rf/Instagram

KORGI je pasmina malog rasta i velike osobnosti. Osvojila je srca mnogih ljubitelja životinja, a najpoznatija je kraljica Elizabeta II. koja je imala čak 30 korgija.

Velški korgi smatra se univerzalnim pastirom. To znači da može paziti na ovce i krave, kao i na kokoši i svinje. Iako je životinja mala, to je ne sprečava da se dobro nosi s poljoprivrednim zadacima. Lako prolazi ispod stoke, izbjegavajući udarce kopita. Predstavnici pasmine ozlijeđeni su izuzetno rijetko, jer su prirodno okretni i brzi.

Stručnjaci vjeruju da se moderni korgi pojavio u 10. stoljeću u drevnom keltskom području, Walesu. Na velškom jeziku naziv korgi je zapravo opis njihovog izgleda i znači "mali pas". Ova pasmina na kratkim nogicama doseže visinu od tek 30-ak centimetara i teški su do 17 kilograma, ovisno o podvrsti. Prema legendi su korgiji vukli borbena kola koje su vozile vile u borbi ili su vile na njima jahale. Čak i danas navodno na leđima korgija postoji trag od vila koje su nosili.

Korgiji se dijele na dvije podvrste: Velški korgi Pembroke i Velški korgi Cardigan. Podjela postaje službena tek 1930-ih godina. Prva veća razlika kod ove dvije podvrste je u ušima. Iako obje podvrste imaju uspravne uši, Cardigan korgi ima nešto veće i zaokruženije, a Pembroke ima uši srednje veličine. Cardigan korgi također ima dugačak rep koji izgleda poput lisičjeg, a Pembroke drži svoj repić bliže tijelu. Cardigan je i nešto veća i teža pasmina jer imaju veće i teže kosti. Cardigan dolazi u tigrastoj, crvenoj i crnoj varijanti, a Pembroke u žuto-smeđoj, crvenoj s bijelim oznakama, crvenoj, crnoj i bijeloj.

Korgi je jedna od najpozitivnijih pasmina na svijetu. Ovaj pas je nevjerojatno lijep, vedar i energičan.Ludi su za maženjem, a svojim će ponašanjem jako prilagoditi vlasniku. Vole i duge šetnje te igre u prirodi. Puno aktivnosti između ostalog im je potrebno jer su skloni debljanju.

Riječ je o prilagodljivom psu koji se bez problema može držati u stanu. Kao i svaki pravilno socijaliziran pas korgi će se odlično slagati s djecom, drugim psima, ali i drugim kućnim ljubimcima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.