Kako spriječiti napade pasa na djecu, poput najnovijeg u Vinkovcima

 Foto: 123rf.com

TIJEKOM šetnje s vlasnicom pas neimenovane pasmine ugrizao je u ponedjeljak u Vinkovcima 10-godišnju djevojčicu za lice, nanijevši joj pritom teške tjelesne ozljede. Do napada je došlo nakon što se djevojčica previše približila psu.

Nažalost, jadna djevojčica tako je postala dio crne statistike koja kaže da su žrtve napada pasa širom svijeta upravo najmlađi.

Zašto najčešće stradavaju najmlađi?

U intervjuu za clickertraining.com stručnjakinja za pseće ponašanje Joan Orr objašnjava kako djeca ne razumiju znakove upozorenja kojima im psi daju do znanja da ne vole grubu igru, grljenje, ljubljenje, oduzimanje stvari kao niti što ne vole da im netko pokušava zauzeti njihov teritorij.

Uz navedeno dječja vika i način kretanja neke pse uzbuđuju, a kod nekih pak potiču plijenske nagone.

Dođe li do napada, baš kao što je bio slučaj u Vinkovcima najčešće stradavaju dječja lica i/ili vrat jer su djeca približno veličine kao i psi, tako da se ti dijelovi tijela prvi nalaze na udaru njihovih zuba.

Jesu li psi zločesti?

Stručnjakinja smatra da nisu i da psi napadaju tek kad im ništa drugo ne preostaje da izbjegnu situacije koje oni procijene kao opasne.

Opasni su ljudi jer mnogi vlasnici pasa vjeruju da njihovi psi nikad nikoga ne bi ugrizli jer "oni su obiteljski psi koji vole djecu".

Kako spriječiti ugrize pasa?

Važna je prevencija i nadzor! Vlasnici pasa trebaju dobro naučiti govor tijela svog psa i prepoznati znakove koji ukazuju da bi moglo doći do problema kako bi na vrijeme mogli reagirati.

Kako vlasnici pse, tako i roditelji kad je u njihovoj blizini pas djecu uvijek trebaju imati pod nadzorom.

Kako bi se napadi pasa na djecu smanjili doggonesafe.com navodi još nekoliko korisnih savjeta:

Roditelji bi od malena trebali učiti djecu da psi (bez obzira radi li se o obiteljskom psu,psima prijatelja/rodbine ili nepoznatim psima) ne vole zagrljaje i poljupce. Pročitajte zašto psi ne vole zagrljaje

Pokuša li se pas obraniti od zagrljaja i/ili dječjeg poljupca prvo će se na udaru naći dječje lice i/ili vrat.

Djecu treba učiti da nikad psima ne prilaze sama, čak ako je pas na povodcu i pod nadzorom vlasnika.

Djecu treba učiti da nikad ne laju i na ostale načine izazivaju pse!

Prije nego dijete podraga tuđeg psa, roditelji bi od vlasnika za to trebali tražiti dopuštenje.

Također, dijete treba učiti da psu nikad ništa ne pokušava oduzeti, da psa nikad ne ometa dok jede /ili pije, da se ne približava nepoznatim psima koje vlasnici ostavljaju zavezane (npr. ispred trgovine), da ne pokušavaju podragati psa kroz ogradu dvorišta koje čuva te da se ne penju na ograde dvorišta u kojima se nalaze psi.

Djecu također treba naučiti da pas koji reži, pokazuje zube, nakostriješen je ili rep drži visoko u zraku može biti potencijalno opasan.

Najvažnije od svega - dijete i psa NIKAD NE OSTAVLJATE SAME bez nadzora odrasle osobe, bez obzira radi li se o obiteljskom psu ili psu prijatelja/rodbine.

Kako bi najmlađe zaštitili od potencijalnih ugriza pozivamo vas da također pogledate:

Lekcija iz roditeljstva: Psi ovo ne vole! Posljedice mogu biti tragične

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.