Jeste li znali koja je najjača ribica na svijetu?

Foto: Twitter


SIJAMSKI borac je slatkovodna riba, porijeklom iz Jugoistočne Azije. Vrlo je popularna među akvaristima zbog svojih intenzivnih boja i impresivnih peraja. Divlji sijamski borci pokazuju jake boje tijela i peraja jedino kada ih razdraže druge ribe, ali uzgajivači su pažljivim odabirom i križanjem uspjeli te boje pojačati. Mužjakove peraje su duže od ženkinih i intenzivnijih su boja. Boja tijela i peraja može biti jarkocrvena, ljubičasta, plava, tirkizna, zelena, a rjeđe i tamnosiva.

Pored škržnog aparata, ova ribica ima još jedan koji joj omogućuje izlazak na površinu i ''gutanje'' zraka. Razvoj ovog organa nadomjestio je nedostatak kisika u vodama u kojima inače žive.

Sijamski borci su vrlo temperamentne i netrpeljive ribe. Na Tajlandu, odakle potječu, često su bile priređivane borbe ovih ribica, slično borbama pijetlova. U prirodi se one ne bore do smrti; poraženi mužjak se povlači u zaklon. U zatvorenim prostorima, pobijeđena riba se nema gdje sakriti pa će jači mužjak svako njeno pojavljivanje shvaćati kao provokaciju, a na kraju je i ubiti. Ženke su obično manje agresivne, ali ni borbene ženke nisu izuzetak. Sijamski borci će agresivno reagirati i na svoj odraz u ogledalu, šireći peraje i škrge te udarajući u staklo.

Nisu zahtjevne po pitanju akvarija jer opstaju i u malim količinama vode i kisika, ali važno je napomenuti da se najbolje osjećaju u gusto zasađenim akvarijima s puno zaklona i trave.
Borci su mesojedi koji plijen vrebaju na površini vode. U prirodi se hrane životinjskim planktonom, larvama komaraca i drugim insektima. U akvariju se hrane raznovrsnim hranom kako bi im peraje poprimile ljepše i intenzivnije boje.

U akvariju je nemoguće držati dva mužjaka, osim ako su odvojena pregradnim staklom. Ženke su manje agresivne i moguće ih je držati više u istom akvariju, ali je poželjan omjer 1:4 u korist ženki. Mužjaci su nasrtljivi i prema ženkama pa je ženki potrebno omogućiti zaklon. Kod razmnožavanja je zanimljivo to da mužjak gradi pjenasto gnijezdo na površini akvarija u koje ženka položi ikru. Nakon toga, mužjak oplodi jajašca iz kojih se za par dana izlegu male ribice. Mužjak vodi brigu o podmlatku te je ženku najbolje ukloniti iz akvarija.

Prosječan životni vijek je tri godine, ali ako se raznovrsno i dobro hrane mogu doživjeti i šest godina u zatočeništvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.