Jedna od najinteligentnijih pasmina: Nazivaju ga i "srebrni duh"

Foto: Instagram

VAJMARSKI ptičar je nevjerojatno inteligentan, brzo i lako uči i ništa mu ne promiče. Rođen je da bude aktivan i da trči što je više moguće. Pravi je atleta i potrebno mu je mnogo fizičke, ali i mentalne stimulacije. Obožava djecu i veoma je odan.

Vajmarski ptičar uvijek traži nešto s čim će se zabaviti. On nikad ne ljenčari i u domu će vas pratiti u stopu.

Ova prelijepa pasmina uzgajana je da nakon pucnja lovcima donese plijen. Kako mu i samo ime kaže, najčešće je u timu lovaca na ptice, ali prvobitno je uzgojen kako bi lovio i krupnu divljač, jelene, vukove, pa čak i medvjede.

Osjet mirisa im je najizraženiji i stručnjaci kažu da je 50 posto aktivnosti njihovog mozga posvećeno njušenju. Zbog toga su odlični i kao psi tragači za nestalima, a koriste ih i policija i vojska. 

Danas se sve češće može sresti na ulici jer ga ljudi rado uzimaju za kućnog ljubimca. Ipak, ovaj pas zahtijeva puno fizičke aktivnosti, istrčavanja i mentalnih igara kako bi bio sretan i smiren.

Ovog psa još nazivaju i srebrni duh jer je najpoznatiji po svojoj sivoj boji dlake, koja se presijava na svjetlosti, i svijetloplavim očima. 

Mladunci se rađaju s plavim očima koje kad odrastu postaju žućkaste. Iako lovac, ova pasmina djeluje i ponaša se kao pravi aristokrat. Gracioznog hoda, mišićav i superiorno inteligentan jedan je od najelegantnijih pasa. 

Ova pasmina ne podnosi da ostaje sama predugo. Idealan je ljubimac za avanturiste, planinare i ljubitelje prirode.

Zanimljivo je da ovaj pas lako nauči otvarati ogradu i vrata te često zna pobjeći. Poprilično je nepovjerljiv prema strancima. Njegova mana su moguća agresivnost prema strancima i stidljivost. Ako imate dvorište, ograda mora biti visoka, čvrsta i dobro osigurana. Njegovoj fizičkoj i mentalnoj aktivnosti morate posvetiti nekoliko sati tijekom dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.