Zanimljivosti o piranjama - "krvoločnim ribama ubojicama ljudi"

 Foto: www.123rf.com

"PIRANJE su najopasnije ribe na svijetu. Čak opasni morski psi i barakude ne napadaju veće od sebe, ali piranje to čine. Dovoljno je neoprezno staviti prst u rijeku i one će vam ga pojesti. Čim osjete krv gotovi ste..."

Tako je piranje u svojoj knjizi opisao američki predsjednik Theodore Roosevelt koji se s njima susreo 1913. godine, za vrijeme turneje Južnom Amerikom.

Njegov opis vrlo vjerojatno imao je utjecaja na brojne holivudske filmaše koji su od tada do danas snimili brojne filmove o krvoločnim piranjama koje jedva čekaju da napadnu, ubiju i do kosti glođu čovjeka.

O piranjama se danas zna puno više nego prije 100 godina. Smithsonianmag.com tako donosi nekoliko znanstveno potvrđenih činjenica koje demantiraju tadašnjeg američkog predsjednika.

Što je Roosevelt vidio?

Odmah u startu objašnjenje što je Roosevelt zapravo vidio. Lokalno stanovništvo prodalo mu je foru koju i danas (za novac) prodaje turistima. Prije nego je došao mrežama su ulovili piranje i zarobili ih u manje spremnike u kojima su ih izgladnjivali. Tako gladnim ribama pred njim su bacili strvinu stoke koje su naravno pojele i Roosevelt je stekao dojam da su sve piranje takve.


Što je prava istina?

Piranje, njih oko 30 vrsta žive u jezerima i rijekama Južne Amerike. Sve češće nalaze se i slatkim vodama širom svijeta, a tamo su završile kao neželjeni kućni ljubimci.

Žive u jatima, ali iako nižerazredni filmovi sugeriraju kako zajedništvo koriste kako bi lakše savladale plijen znanstveni dokazi kažu da se piranje drže zajedno iz straha.

Tu dolazimo do još jedne neistine o piranjama (kako ih se prikazuje u filmovima). Naime, piranje nisu na vrhu prehrambenog lance, već imaju svoje neprijatelje: kajmane, ptice, riječne dupine i mnoge velike ribe.

Istina, imaju vrlo oštre zube po strukturi slične morskim psima. Tijekom života zubi im ispadaju, a ispale zamjenjuju novi. Sve navedeno sugerira kako imaju snažan ugriz. To i je, ali ne toliko snažan koliko većina ljudi misli.

Ilustracije radi, da bi s čovjeka od 80-ak kilograma skinuli sve meso jatu od 300 do 500 piranja bilo bi potrebno 5 minuta.

Jedu li piranje ljude?


Postoje dokazi da se piranje hrane ljudima, ali u gotovo svim slučajevima u kojima su na žrtvama zabilježeni ugrizi piranja radilo se o već preminulim ljudima. Također, na internetu se mogu pronaći snimke na kojima piranje jedu ptice i/ili velike sisavce poput kapibara, ali i tada se radilo o već uginulim ili teško ozlijeđenim životinjama.

Živog čovjeka mogu napasti u ekstremnim uvjetima - u rukavcima kad je vodostaj nizak, nedostaje im druge hrane i naravno ako se nađete na mjestu gdje se mrijeste.

Što piranje jedu?

Kad love druge ribe najčešće ih napadaju za rep ili oči, a znanstvenici imaju i objašnjenje zašto baš za te dijelove tijela. Naime, odgrizanjem repa ili osljepljivanjem žrtvama se smanjuje mogućnost bijega.

Tipična hrana piranja su insekti, ribe (uključujući i druge piranje), rakovi, crvi, već navedene strvine, ali i biljke. Da, dobro ste pročitali - postoje piranje vegetarijanke.

Generalno, ono što vrijedi za morske pse, zmije i primjerice divlje zvijeri poput vukova vrijedi i za piranje - ako ih ne izazivate neće vas napasti. U suprotnom mogu napraviti veliku štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.