Gupiji - idealne ribice za početnike

Foto:123rf.com

GUPIJI su male slatke ribice koje najčešće krase kućne akvarije. Spadaju u skupinu slatkovodnih ribica i živorotki, što znači da se i lako razmnožavaju. Vrlo su miroljubive, dobro se slažu s ostalim stanovnicima akvarija i dobro podnose razne uvjete. Ova mala ribica je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, ali je uvezena na skoro sve kontinente.

Vrlo je korisna u prirodi jer pomaže kontroliranju komaraca, a time i zaštiti od malarije, no s obzirom na to da se brzo razmnožava, postala je u prirodi i prijetnja autohtonim vodenim stanovnicima. Gupiji se vrlo lako mogu prepoznati, ženke su veće od mužjaka i obično jednobojne, dok mužjaci imaju prekrasno obojeno repno perje.

Mužjaci znaju biti agresivni jedni prema drugima, a često i naporni za ženke kojima se stalno udvaraju. Iz tog razloga je preporučeno držati jednog mužjaka na četiri ženke. Gupiji su, kao što smo napisali, živorotke, što znači da ženke nose ikru u trbuhu dok se mladi ne izlegnu. Mladunčad gupija rađa se u obliku sićušne loptice koja se otvori prilikom dodira s dnom, a zatim brzo jure prema površini kako bi svoj riblji mjehur napunili sa zrakom.

Odrasli gupiji kloni su kanibalizmu, pa je vrlo vjerojatno da će većina mladunčadi biti pojedena. Kako biste to maksimalno spriječili, preporuka je ženku staviti u gusto zasađen akvarij ili odvojiti malce. Odrasla ženka u jednom porođaju može dati 20-60 mladih. Gupijima najbolje odgovara voda temperature između 18 i 27 stupnjeva Celzijevih, srednje tvrda do tvrda, s pH vrijednosti između 7 i 8. Hrane se suhom kupovnom hranom u obliku listića i granula, a povremeno je preporučljivo ponuditi im i živu hranu.

Mlade ribice je u početku preporučljivo hraniti živom hranom ili smrvljenom suhom hranom kako bi brže rasle. Posebna vrsta akvarija u kojem su nastanjeni samo gupiji u akvaristici je poznat pod nazivom gupidarij. Ove male ribice su idealne za ljubitelje početnike akvaristike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.