Deset najmanje agresivnih pasmina pasa

Foto: Pexels

SVAKI pas je jedinstven i ima poseban karakter, a uz pravilan trening i socijalizaciju može postati divan kućni ljubimac. Dok su neke pasmine pasa zahtjevnije i potrebni su im iskusni vlasnici, druge su poznate po tome što uz pravilan odgoj rjeđe pokazuju znakove agresije.

Stručnjakinje za ponašanje pasa, Gina DiNardo i Katherine A. Houpt, za portal Reader’s Digest izdvojile su pasmine pasa za koje tvrde da su najmanje agresivne. DiNardo nekoliko desetljeća radi kao tajnica Američkog kinološkog saveza, a Houpt je profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Cornellu.

Ipak, stručnjakinje napominju da pripadnost određenoj pasmini nije garancija da pas neće biti agresivan, zbog čega bi svaki vlasnik trebao uložiti trud u odgoj i socijalizaciju svog ljubimca. Nadalje, ako udomljavate starijeg psa, važno se upoznati s njegovom prošlošću jer traume od zlostavljanja negativno utječu na ponašanje.

U nastavku donosimo popis pasmina koje su po prirodi miroljubive i rijetko napadaju ako su prošle dresuru i ako su im zadovoljene sve potrebe.

Bokser

Iako na prvu djeluju zastrašujuće, bokseri su velike maze i obožavaju djecu. Jako su strpljivi i razigrani te zaštitnički nastrojeni. No, važno je napomenuti da je riječ o većim psima koji su jako aktivni, zbog čega im je potrebna redovita tjelovježba da bi ostali zdravi i sretni.

Engleski buldog

Engleski buldozi također izgledaju malo zastrašujuće, ali su zapravo dobrice. Nježni su, miroljubivi i prijateljski nastrojeni. Dnevno im je potrebna barem jedna žustra šetnja kako bi ostali zdravi i aktivni.

Labrador retriver

Labrador retriveri godinama su jedna od najpopularnijih pasmina diljem svijeta. U početku su uzgajani za potrebe lova, ali danas obavljaju razne poslove. Jako su inteligentni i odlično reagiraju na trening jer vole udovoljavati svojim vlasnicima. No, potrebno im je puno mentalne stimulacije i fizičke aktivnosti da bi bili sretni.

Mali engleski hrt

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili su da su mali engleski hrtovi najmanje agresivni prema ljudima i drugim psima. Ovi mali psi mirni su i privrženi, no imaju snažan plijenski nagon jer su uzgajani za lov na zečeve. Obožavaju trčati, a nakon što se umore, vrijeme vole provoditi uz svoje vlasnike.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalirski španijeli kralja Charlesa su razigrani i nježni te se odlično slažu s djecom. Najsretniji su kada se nalaze uz svoju obitelj. Osim toga, jako su prilagodljivi što se tiče fizičke aktivnosti.

Newfoundland

Psi pasmine Newfoundland također su odlični s djecom. Iako je riječ o velikim psima, jako su nježni te su uz to idealan izbor za ljude koji žive uz vodu jer obožavaju plivati.

Bernski planinski pas

Kao i newfoundlandi, bernski planinski psi su nježni divovi koji su rijetko agresivni. Pametni su, topli i vole udovoljavati svojim vlasnicima, zbog čega ih je lako trenirati.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri izvorno su uzgajani za potrebe lova na ptice vodarice. Poslušni su i vole učiti nove stvari, ali, da bi bili sretni, potrebno im je puno mentalne stimulacije i adekvatne tjelovježbe.

Francuski buldog

Francuski buldozi su razigrani, pametni i druželjubivi. Prijateljski su nastrojeni prema ljudima i drugim životinjama. Također, mogu se prilagoditi različitim životnim uvjetima.

Bigl

Biglovi su uzgajani za lov u čoporu, tako da se dobro slažu s ljudima i psima. Iako su veseli i razigrani, znaju biti tvrdoglavi, a zbog plijenskog nagona, skloni su bježanju.

Mops

Bez obzira na to živite li u gradu ili selu, mops se može prilagoditi vašem životnom stilu. Ovi mali i simpatični psi obožavaju ljude svih uzrasta, kao i ostale životinje. Premda vole ljenčariti uz svoje vlasnike, potrebna im je dnevna tjelovježba kroz igru ili žustru šetnju kako bi ostali zdravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.